2p

Visszautasítják az adóhatóság alaptalan vádaskodását.

 A NAV a tisztességes könyvelők elleni gyanúsítgatását az MKOE visszautasítja! - közölte hétfőn a szervezet.

"A NAV szerint a könyvelőnek is látnia kell, ha valaki be van jelentve, és a fizetését elutalták, de a járulékokat nem fizették be, ezért indokolt az ő felelősségüket is vizsgálni."

A fenti állítás rendre alaptalan gyanúsítást jelentene, miközben az alkalmas a könyvelői szakma társadalmi megítélésének csorbítására - fogalmaztak.

A könyvelők szakmai szervezete szerint a NAV bizonyítékok nélkül vádaskodik és általánosít . Fotó: Depositphotos
A könyvelők szakmai szervezete szerint a NAV bizonyítékok nélkül vádaskodik és általánosít . Fotó: Depositphotos

"Ha a könyvelőket mostantól tömegesen bűnsegédként, vagy bűnpártolóként akarják majd meggyanúsítani, akkor tisztelettel jelezzük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékesei számára, hogy a költségvetési csalás bűnsegédi elkövetéséhez indíték (szándék) és tevőleges elkövetési cselekmények is tartoznának, bűnpártolóként pedig a nyomozás meghiúsítását célzó segítségnyújtás is szükséges kellék.

Az előbbiekről szóló bizonyítékok hiányában nem igazán alakulhat ki gyanú és nem indulhat meg semmilyen "felelősségre vonás". Emellett a törvény szerint az adótartozás önmagában nem költségvetési csalás, arra fizetési könnyítés kérhető, de az adóhatóság is végrehajtási eljárást indíthat. Rejtélyes, hogy a cikkben a kilétét titkoló adóhatósági felsővezető miért akar mégis felelősségre vonást? Talán azért, mert a NAV saját állítása szerint is 7000 adózónál 93.000 db T1041-08 eltérésből csak a 70%-ot sikerült 2022-ben rendberakni? - tette fel a kérdést az egyesület. (MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!