2020. április 3. 12:32
mfor.hu

A kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre - közölte az operatív törzs.

Nagy valószínűséggel nem kerülhető el a tömeges megbetegedések kialakulása Müller Cecília mai tájékoztatása szerint.

Tévhiteket oszlattak a tájékoztatón Tévhiteket oszlattak a tájékoztatón

Az operatív törzs szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról is beszélt az országos tisztifőorvos, hogy a koronavírus fertőzéses esetek száma napról napra nő, az egész ország területén egyenletesen oszlik el, a nagyobb városokban, ahol sűrűbben élnek, nagyobb a fertőzőttségi arány.

A kórházparancsnokok jelentései szerint a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre, megtörtént a készletek számba vétele, valamint elkészültek a tervek a dolgozók, egyetemi hallgatók vezénylésére.

Tegnap óta öt ember hunyt el a koronavírus miatt, róluk azt árulta el, hogy idős, 80 év felettiek voltak, és sokféle krónikus betegségben szenvedtek. Egészségügyi dolgozó nincs köztük.

Beszámolt továbbá arról, hogy újabb védőeszközöket juttatnak el a háziorvosokhoz. Ma és holnap is érkezik további jelentős szállítmány Budapestre, ebből ma 31 kórházba juttatnak el készleteket, valamint a rendőrök is kapnak egyebek mellett kesztyűket, speciális maszkokat.

Müller Cecília fontosnak tartotta, hogy eloszlasson néhány tévhitet a vírus elleni higiénés eljárásokkal kapcsolatban. Mint mondta a kézszárítók nem pusztítják el  a vírusokat, azok számát viszont csökkenteni lehet az alapos, szappanos, langyos vizes kézmosással. Az UV-lámpa használatáról is lebeszéli a lakosságot, mert az nagyon igénybe veszi a bőrt. Ezt az eljárást ugyanakkor eredményesen lehet használni más tárgyak, felületek kezelésére. Azt sem tanácsolja, hogy alkoholos klóros permettel szórják be a testüket az emberek, mert ez "semmilyen hatékonysággal nem bír" a szervezetbe bejutott vírusra, viszont irritálja a nyálkahártyát.

Elhangzott továbbá, hogy az operatív törzs felkutatta azokat a nem egészségügyi célú létesítményeket (például csarnokok, rendezvényközpontok), amelyeket nagy tömegű megbetegedés esetén kórházi funkcióra lehet átállítani, jelenleg a tervezés fázisában tart a munka. Ezek között minden bizonnyal szállodák is lesznek.

Lapunk kíváncsi lett volna arra, hogy az operatív törzs szakmai véleménye szerint indokolt lenne-e a kijárási korlátozás meghosszabbítása április 11- e után. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában jelezte, hogy jövő szerdán döntenek erről, egyúttal az is kiderült az általa elmondottakból, hogy természetellenes állapotnak tartja a korlátozást. Fontosnak gondoltuk azt a kérdést is, hogy vizsgálják-e a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök, katonák egészségi állapotát, tesztelik-e őket a koronavírusra, valamint, hogy tervezik-e a hazai nagyvállalatok kötelezését lélegeztetőgépek gyártására (mint történt az Egyesült Államokban). Reméljük hamarosan választ kapunk ezekre a kérdésekre.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése előtt írásos választ kaptunk az operatív törzstől, melyben megkeresésünkkel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök reggeli, Kossuth rádióban elhangzott interjúját ajánlják a figyelmünkbe. Mi tesszük hozzá, hogy abban nem szerepelnek válaszok a kérdéseinkre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.