<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Pénteken tette közzé az ipari termelés szeptemberi adatait a KSH, amelyből kiderült, a járműgyártás jelentősen csökkent. Ez nem csak a félvezetők hiánya, de a nagyon magas éves bázis miatt is várható volt.

2021 szeptemberében az ipari termelés volumene 2,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 augusztusához képest 0,3 százalékkal mérséklődött. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 szeptemberében.

A chiphiány miatt olyan extraleállásokat kellett a vállalatoknak beiktatni, amelyek jelentősen visszavetették a termelést. Fotó: depositphotosA chiphiány miatt olyan extraleállásokat kellett a vállalatoknak beiktatni, amelyek jelentősen visszavetették a termelést. Fotó: depositphotos

A részletes adatokat két hét múlva fogja publikálni a statisztikai hivatal, előzetesen ugyanakkor némi betekintést adtak így is a folyamatokba. Mint írták, "a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, az ital és a dohánytermék gyártásában növekedést mértünk". A legnagyobb súlyú járműgyártás azonban jelentősen csökkent. A visszaesést elsősorban a globális félvezetőhiány miatti gyárleállások okozták. Szintén mérséklődött a kibocsátás a számítógépek, az elektronikai és az optikai termékek gyártásában.

Ami a járműgyártást illeti, túl azon, hogy a hírek hónapok óta a chiphiányról szólnak, egyébként sem biztos, hogy képes lett volna az egy évvel korábbi szintet megugrani. Tavaly szeptemberben és októberben ugyanis minden idők legmagasabb kibocsátását érte el a hazai járműipar, a nagyon magas bázis pedig már sejtette, hogy idén az őszi hónapok gyengébb eredményeket hoznak. Igaz, a chiphiány miatt olyan extraleállásokat kellett a vállalatoknak beiktatni, amelyek jelentősen visszavetették a termelést. Ráadásul az utóbbi hetekben további fenyegető alkatrész- és alapanyaghiányról is elkezdett cikkezni a világsajtó, így felmerült, hogy acélból és magnéziumból is szűk keresztmetszetek alakulhatnak ki, amelyek a jövőben leállásokat okozhatnak a szektorban.

A magyar járműiparban az összeszerelő üzemek nehézségeit iparági szinten az akkumulátor-gyártók ellensúlyozhatják. Az elektromos járművekhez készülő energiatároló alkatrészek és azok részegységei ugyanis hatalmas felfutás előtt állnak. Az elmúlt két évben bejelentett nagyberuházások zöme erre a területre fókuszál, így a gyárak beindulásával jelentős mértékben fognak az iparághoz hozzájárulni. Emellett a teljesen elektromos járművek is minden bizonnyal fontos szerepet töltenek majd be a hazai autóipar életében. Az első teljesen elektromos Mercedes például már elkészült a kecskeméti gyárban.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.