2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy héttel a francia elnökválasztás második fordulója előtt az uniós csaláselleni hivatal (OLAF) vizsgálatai alapján indulhat eljárás Franciaországban Marine Le Pen ellen.

A francia ügyészek vasárnap közölték, hogy megvizsgálják az Európai Unió csalásellenes ügynökségének jelentését, amelyben a szélsőjobboldali elnökjelölt Marine Le Pent és pártja tagjait több ezer euró értékű uniós forrás elsajátításával vádolják. Noha a bejelentés fontos lehet az elnökválasztás szempontjából, a legutóbbi közvéleménykutatások alapján Macron esélyesebb, mint a most megvádolt Marine Le Pen.

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje egy kampányrendezvényen. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje egy kampányrendezvényen. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

Az OLAF jelentése szerint Le Pen 140 ezer eurónyi közpénzt tulajdonított el a párt tagjaival, összesen 617 ezer eurót. Egyiküket sem közvetlenül haszonszerzéssel vádolják, hanem azzal, hogy uniós forrásokat igényeltek személyzeti és rendezvények költségeire, számolt be a Reuters.

"A franciákat nem fogják megtéveszteni az Európai Unió és az európai intézmények (...) kísérletei arra, hogy beavatkozzanak az elnökválasztási kampányba, és ártsanak Marine Le Pennek" - mondta Jordan Bardella, a Nemzeti Rally elnöke az Europe 1 rádiónak. Elmondta, hogy pártja két jogi panaszt nyújtott be az OLAF ellen, és a jelentésre válaszul a harmadikat is benyújtja. Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut a BFM TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy védence tagadta a vádakat. Azt mondta, még nem hallgatták ki, és sem ő, sem Le Pen nem látta az OLAF-jelentést. Le Pen ellen 2017 óta folyik nyomozás az európai uniós források parlamenti asszisztensek fizetésére való állítólagos visszaélése ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!