3p

Minden esetben számlát kell kérni - tudhatják meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) animációs kisfilmjéből a Kisfaludy-pályázat győztesei, köztük Simicska Lajos és több fideszes képviselő is.

Közel ötperces tájékoztató videóban magyarázza el a turisztikai ügynökség többek között Simicska Lajosnak, valamint Szatmáry Kristóf, Becsó Károly és Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőknek is, hogy miként kell szabályosan felhasználni a Kisfaludy-pályázatokból szálláshelyek fejlesztésére számukra is megítélt vissza nem térítendő állami támogatást. Mi is megtekintettük a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ animációs kisfilmjét és kijegyzeteltük, hogy pontosan mi is most a teendőjük a szerencsés nyerteseknek:

  1. A kiadások megtervezése egy vonalas füzetben
  2. Nem módosulhat a szállás szobáinak és férőhelyeinek száma
  3. 20 ezer forintnál olcsóbb eszközök - például metszőolló - nem számolhatók el
  4. Be kell kérni ajánlatokat a kivitelezéshez: egymillió forint alatt elég egy ajánlat, afelett viszont már 3 lehetséges kivitelezőt kell megversenyeztetni
  5. Minden esetben kérni kell számlát
  6. Ha a számlák összege alacsonyabb a támogatási összegnél, akkor a különbözetet vissza kell fizetni az MTÜ-nek
  7. A kivitelezés fontosabb szakaszait fotókkal kell dokumentálni
  8. Záróbeszámolót kell benyújtani legkésőbb 2021. március 31-ig
  9. Legalább 3 évig még szálláshelyként kell működni

Lesz tehát dolga bőven Simicska Lajosnak, hiszen a Fidesz volt pénztárnokának utolsó megmaradt cégének, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-nek nem is egy, hanem rögtön két pályázatát hirdették ki nyertesnek összesen 8 millió forinttal.

Szatmáry Kristóf azonban a videó nélkül is jól tájékozott lehet, hiszen a fideszes képviselő tagja a parlament turisztikai albizottságának is, ahol az MTÜ vezetői előre beszámoltak, hogy milyen Kisfaludy-pályázatokat szándékoznak még kiírni. Lapunk írta meg, hogy a kormánypárti képviselő szintén 8 millió forintot kapott a badacsonyi panziójára.

Összességében azonban Simicska Lajos és Szatmáry Kristóf is egy viszonylag ismeretlen fideszes országgyűlési képviselőnek, Witzmann Mihálynak lehet hálás az állami támogatásért.

Év elején személyesen kezdeményeztem miniszterelnök úrnál, hogy a magánszálláshelyek fejlesztését is támogassa a kormány. A tárgyalások eredményesnek bizonyultak, így a Magyar Turisztikai Ügynökség már májusban meghirdette a magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázati felhívást. A kezdeményezéssel az volt a célom, hogy a szállodák, kempingek és a panziók mellett a legkisebbek, azaz a magánszálláshely-kiadók is részesülhessenek állami támogatásban - büszkélkedett el Witzmann Mihály július 31-én a Facebook-oldalán.

Összességében tehát saját elmondása szerint egy fideszes országgyűlési képviselő lobbizta ki Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy a kormányzati felügyelet alatt álló MTÜ pályázatán végül Simicska Lajos és több fideszes képviselő is milliókat nyerjen.

Az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zolán jelentette be, hogy lezárult a Kisfaludy-program magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztését célzó pályázata; a másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztusban szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!