2019. január 25. 09:11
mfor.hu

Az amerikai-magyar milliárdos a davosi Világgazdasági Fórumon szállt bele Hszi Csin-pingbe és programjába, melyben mesterséges intelligenciával kontrollálja országa társadalmát.

Indulatos beszédet mondott csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórumon Soros György, melyben a kínai elnököt és annak robotizált társadalom-kontrollját támadta. Az amerikai-magyar milliárdos szerint az elnyomó rezsimek kezében a mesterséges intelligenciával működő megfigyelő- és osztályozórendszerek "halálos fenyegetést" jelentenek a nyitott társadalmakra.

Soros György beszél a davosi Világgazdasági Fórumon. (Fotó: AFP) Soros György beszél a davosi Világgazdasági Fórumon. (Fotó: AFP)

Soros kiemelte, hogy bár nem Kína az egyetlen elnyomó rezsim, de mind közül ő a legvagyonosabb, legerősebb és technikailag legfejlettebb. Emiatt Hszi Csin-ping a nyitott társadalmak legveszélyesebb ellensége, tette hozzá. Az országban bevezetés előtt álló állampolgári pontozórendszer pedig teljes kontrollt ad majd a kínai elnök kezébe.

Az üzletember felhívta a figyelmet az Egy Övezet Egy Út projektre is, ami szerinte sokkal inkább Kína érdekeit érvényesíti, mint sem a befogadó országokét, emellett arra kérte az amerikai kormányzatot, hogy erélyesebben lépjen fel a ZTE és a Huawei nyomulásával szemben, mert szerinte a két techóriás által gyártott és exportált alkatrészek és berendezések "elfogadhatatlan" biztonsági kockázatot jelentenek a világ fennmaradó részében.

Ennyi aggodalom után Soros végül mégis bizakodó hangnemben zárta beszédét. Azt mondta, mint hogy Hszi Csin-ping jelenti a legnagyobb veszélyt a nyitott társadalmakra, a kínai emberekben, különösen az ottani üzleti közösségben és politikai ellenzékben kell bíznunk, hogy megpróbálják fenntartani a konfuciánus hagyományokat.

(Financial Times)