<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Gyakorlatilag csődöt jelentett az ázsiai ország, minden pénzt az alapvető szükségletek fedezésére fordítanak.

A Srí Lanka-i központi bank ma bejelentette, hogy "lehetetlenné" vált az ország külföldi adósságainak kifizetése, mivel az ország valutatartalékaiból a lakosság alapvető szükségleteit fedező termékeket kell vásárolnia - jelentette a Reuters.

A szigetország valutatartalékai az elmúlt két évben kétharmaddal estek vissza. A fő bevételi forrást jelentő turizmus a pandémia ideje alatt alig termelt bevételeket, miközben a kormány túlköltekezett. Az országban bő egy hónapja rendszeresek a tüntetések az üzemanyag-, az eletromos áram, az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatti tüntetések.

"Az alapvető szükségleteket fedező importra kell koncentrálnunk, nem aggódhatunk a külső adósság teljesítése miatt"

- mondta a Srí Lanka- i központi bank vezetője, P. Nandalal Weerasinghe a riportekernek ma.

Az országnak idén mintegy négymilliárd dollárnyi adósságot kellene visszafizetnie. Weerasinghe  azt is elmondta, hogy a törlesztéseket addig függesztik fel, amíg nem sikerül valamilyen megegyezésre jutni a hitelezőkkel, illetve megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal egy áthidaló gyorskölcsönről.