2p

A szabadulása után választhatták presbiterré Bicskén a pedofil intézetigazgató ügyeinek eltussolása miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel elengedett K. Endrét, aki a napokban mondott le a gyülekezetben betöltött tisztségéről.

Miután Novák Katalin kegyelmet adott neki, presbiterré, azaz a gyülekezeti ügyekben döntéshozó jogkörrel rendelkező testület tagjává választotta K. Endrét a bicskei református gyülekezet – írja a 444 két, egymástól független forrásra hivatkozva. Hozzáteszik, a pedofil igazgató ügyét eltussolni szándékozó egykori gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban lemondott tisztségéről.

A presbitériumot alkotó presbitereket a gyülekezet választja hat évre, ők az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal, mint a költségvetés és más gazdasági kérdések, az alkalmazottak felvétele, új lelkészi állás szervezése.

Balog Zoltánnak távozia kellett a hazai református zsinat lelkészi elnöki tisztségéből. Fotó: MTI / Illyés Tibor
Balog Zoltánnak távozia kellett a hazai református zsinat lelkészi elnöki tisztségéből. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke az Újszövetségből idézett egy arra vonatkozó felsorolást, milyennek kell lennie egy presbiternek:

  • feddhetetlennek,
  • megfontoltnak,
  • józannak,
  • tisztességesnek,
  • vendégszeretőnek,
  • tanításra alkalmasnak,
  • nem részegesnek,
  • nem kötekedőnek, hanem megértőnek,
  • a viszálykodást kerülőnek,
  • nem pénzsóvárnak.

Ismert, a kegyelmi botrányba nemcsak Novák Katalin, illetve a kegyelmet jóváhagyó döntést ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit bukott bele, hanem le kellett mondani a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinati elnökének, Balog Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszternek is, akiről kiderült, aktív részese volt a kegyelmi kérvény pozitív elbírálásának. Balog ugyanakkor a Dunamelléki Egyházkerület püspöki tisztségét még a mai napig birtokolja.

Lapunk járt is Bicskén, ahol Az utca embere sorozatunk keretében a helyieket kérdeztük az ügyről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!