4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusára vár a döntés, hogy mi legyen a kínos botrányba keveredett fideszes politikus címzetes egyetemi tanári megbizatásával.

Harminc éves politikai karrier ért véget a héten, amikor kiderült, hogy a jogász végzettségű Szájer József - szemben a hivatalos lemondó nyilatkozatával - nem a munkás évekbe belefáradva volt kénytelen lemondani az európai parlamenti mandátumáról, hanem, azért, mert a járványügyi korlátozásokat semmibe véve egy orgián vett részt Belgium fővárosában - egyben az Európai Unió központjában - Brüsszelben.

Szájer József (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Szájer József (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A történtekről, azok lehetséges politikai utórengéseiről ebben a videóban igyekeztünk korrekt síkon értekezni. Ennek során felhívtuk a figyelmet arra, hogy miközben Szájer pár nap alatt lemondott számos tisztségéről (az európai parlamenti mandátumáról, a Fidesz-tagságáról), posztjáról (kuratóriumi tagságáról a Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítványban), megtiszteltetéséről (Sopron város díszpolgári címéről), arról még nem érkezett hír, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusának címzetes egyetemi tanári kinevezéséről lemondott volna.

A szenátus még 2016-ban döntött Szájer címzetes egyetemi tanári kinevezéséről, az alábbi indoklással:

Az adományozott címmel kiemelkedő szakmai, oktatói és kutatói tevékenysége iránti elismerésünket fejezzük ki. Meghatározó szerepet vállalt a rendszerváltást előkészítő Ellenzéki Kerekasztal munkájában. Elévülhetetlen szakmai érdemei vannak a közjogi és a külügyi fejlesztés területén, kiemelkedő tudományos tevékenységet folytat. Oktatóként és kutatóként részt vesz a jövő generációjának képzésében. A Magyarország közjogi megújulásában végzett következetes munkája méltóvá teszi őt a címzetes egyetemi tanári cím viselésére.

Az elmúlt napok tükrében megkérdeztük az egyetemet, hogy született-e döntés Szájer József címzetes egyetemi tanári kinevezéséről, milyen oktatási tevékenységet végzett és milyen juttatásban részesült. Az alábbi választ kaptuk szombat este az NKE-től:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez ezidáig nem érkezett írásos lemondó nyilatkozat Szájer József részéről, címének visszavonásához pedig az NKE szenátusának döntése szükséges. Szájer József oktatási tevékenységet egyetemünkön korábban sem végzett és jelenleg sem végez, díjazásban, illetve egyéb juttatásban nem részesült. Néhány konferencián, illetve rendezvényen vendégelőadóként fogadtuk a korábbiakban.

Vélemény:

A történtek fényében lapunk véleménye szerint nem maradt más döntési opció a szenátus részére, mint a címzetes egyetemi tanári kinevezés visszavonása. Mivel Szájer az NKE tájékoztatása szerint nem vett részt az egyetem oktatási programjában, juttatásban sem részesült, csak - mint az egyetem fogalmazott - "néhány" rendezvényen vett részt vendégelőadóként, munkássága nem kötődik szorosan a közszolgálati egyetemhez, ezért címzetes tanári kinevezésének visszavonása nem veszélyezteti az intézmény oktatási színvonalának megőrzését.

Lapunk arról is írt korábban, hogy Szájer súlyos tízmillióktól esett el a lemondásával az EP-mandátumáról. Közte attól a pótléktól, ami a mandátum megszűnését követően minden, parlamentben töltött év után egyhavi kifizetést jelent. Mivel a fideszes politikus 16 évig volt az EP tagja, ezért 16 havi juttatás járna neki, ami nagyjából 38 millió forintot tesz ki. A Blikk megkeresésére Sanne de Ryck, az Európai Parlament sajtóreferense egyértelműsítette, hogy ez a juttatás minden képviselőnek jár, függetlenül attól, milyen okból ért vége a képviselői megbizatása. Ennek azonban feltétele, hogy a képviselő bejelentse igényét, a mandátum megszűnését követő három hónapon belül. Ha az igényüket jelzik, a juttatást külön elbírálás nélkül megkapják - emelte ki a sajtóreferens. Vagyis ha Szájer a történtek után benyújtja igényét erre a pénzre, akkor több mint 38 millió forintnak megfelelő összeghez juthat.

A videónk Szájer József bukásáról itt tekinthető meg:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!