<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Gyakorlatilag bezártak a nyugati parti államok szavazókörei is. Közben Donald Trumpé lett Ohio is.

Nem túl nagy meglepetésre szinte azonnal Joe Bidennek ítélték Kaliforniát, Oregont és Washingtont, a hagyományosan a párt fellegvárának számító államok összesen 74 elektori voksot érnek.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A New York Times predikciója szerint jelenleg 209-118 arányban oszlanak meg az elektori helyek a demokraták javára, ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy ebben a számban még nem szerepel a korábbi ingadozások után szinte biztosan a republikánusok kezére kerülő Florida és Texas, ahonnan összesen 67 elektori helyre számíthat a Trump-tábor.

Mi az, amit már tudunk?

Ahol biztosnak látszik a republikánus győzelem:

  • Oklahoma, Mississippi, Alabama, Tennessee, Nyugat-Virginia, Idaho, Kansas, Missouri Wyoming, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Nebraska, Arkansas, Utah, Louisiana és Dél-Karolina

Ahol biztosnak látszik a demokrata győzelem:

  • California, Oregon, Washington, Illinois, Delaware, Virginia, Maryland, Colorado, New Hampshire, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Új-Mexikó és Massachusetts

Ahol még bármi történhet:

  • Arizona, Nevada, Montana, Pennsylvania, Minnesota, Wisconsin, Iowa, Maine

A végeredmény tényleg messze van még

Ahogy azt a Telex.hu összeszedte, Wisconsinban és Georgiában legalább szerdáig, Michiganben akár péntekig, Pennsylvaniában viszont a rengeteg levélszavazat miatt biztosan péntekig kell majd várni arra, hogy végeredményt lehessen hirdetni.

Trump elvitte Ohiót

Ugyan még csak 89 százaléknál jár a feldolgozottság, a nagyobb lapok és tévék egyértelműen a jelenlegi elnöknek adják az államot.

A szavazatok több mint 53 százalékával, mintegy 400 ezres előnyt összehozva magabiztos győzelmet könyvelhet el a jelenlegi elnök.

A 18 elektori voksot adó Ohio egyike a csatatér államoknak, amelyek közül minél több megnyerése mindkét jelölt számára kulcskérdés lehet.

Kövesse az amerikai elnökválasztás alakulását oldalunkon! További cikkeink.