<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Újabb ingatlannal gyarapodik A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány. Ezúttal azonban nem építettek, hanem vásároltak a faluban. 

A felcsúti önkormányzat még 2021. június elsején függesztette ki a hirdetményét az egyik, belterületen található ingatlan eladási szándékáról. A valóságban a Fő utca 140. szám alatt található épület nem kicsi: 1100 négyzetméteres hasznos alapterületű, mely egy 2958 négyzetméteres területen fekszik, megnevezését illetően pedig kivett általános iskoláról van szó. 

A hirdetménybe az ingatlan állapotáról a következőket írták: 

jó fekvésű, teljes műszaki és esztétikai felújításra szoruló, a településkép szempontjából fontos ingatlan. 

Értékét tekintve is jelentős forgalmi értékkel bír, a felkért ingatlanbecslő ugyanis 264 millióra taksálta az általános iskola értékét. A pályázatra bárki nyújthatott be ajánlatot június 30-ig, de a felcsúti önkormányzatnak volt pár feltétele, amit a leendő vevőnek be kellett tartania. 

A felcsúti általános iskolaA felcsúti általános iskola

Az önkormányzat az ingatlant kizárólag akkor értékesíti, amint az új iskolaépület elkészültét követően az értékesítésre szánt ingatlan elveszti a funkcióját és az üzleti vagyon körébe kerül. A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy ezt a feltételt megismerte és elfogadta, valamint az ajánlati kötöttség biztosítására legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő biztosítékot előszerződés alapján letétbe helyez. 

Az már a július 5-ére összehívott testületi ülés előterjesztéséből derült ki, hogy az új iskola várhatóan 2022. áprilisában fog elkészülni és a következő szeptemberi tanévkezdéskor már tudja fogadni az iskolásokat. Ezzel pedig funkcióját veszti a régi épület. Itt érdemes megjegyezni, hogy az új iskolát Mészáros Lőrinc gyereikeinek cége, a Fejér-B.Á.L Zrt. építi nettó 4,5 milliárd forintért. A közbeszerzési tenderen az Épkar Zrt. és az FK-Raszter Kft. elől happolták el a munkát. 

A pályázatra visszatérve egyébként előnyt élvezett az a pályázó, aki az ingatlan későbbi felhasználási módját részleges vagy teljes közfunkció, közösségi tevékenység, oktatás tevékenységi körök valamelyikében képzeli el és erről nyilatkozik is. 

A testületi ülés előterjesztése szerint június 30-ig egyetlen ajánlat érkezett, mely minden feltételnek megfelel, ezt pedig A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány nyújtotta be. Az előterjesztéshez csatolt pályázat datálása alapján azt is gondolhatnánk, hogy hosszas megfontos után született meg a döntés, mivel két nappal a határidő lejárta előtt, június 28-án keltezték a dokumentumot. 

A Mészáros Lőrinc elnöksége alatt működő alapítvány az ingatlanforgalmi értékbecslő által meghatározott becsült árat kínálta az ingatlanért, vagyis 264 millió forintot. Ami pedig az épülettel való terveket illeti, 

"pályázati nyertessége és tulajdonszerzése esetén az ingatlant a fenntartásában álló helyi közoktatási intézmény működését segítő funkcióval látja el, és kollégiumként kívánja az épület átépítését és felújítását követően működtetni" - olvasható a csupán egyoldalas pályázati anyagban. 

Az említett iskola a Felcsúti Letenyei Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola, ahol többek között szakács technikus, kertész technikus képzésre lehet jelentkezni. Gimnáziumi oktatás keretein belül emelt óraszámú humén és matematika irány érhető el, a szakképző iskolában pedig gazdának, kertésznek, pincér-vendégtéri szakembernek vagy cukrásznak lehet tanulni. 

Az alapítvány egyébként 2008-tól már működtet egy kollégiumot, de a jelek szerint egy újabbra is szükség van, ha a megvásárolt ingatlannak ilyen funkciót szánnak. 

Lesz rá pénz? 

Ugyan a testületi ülésre készült előterjesztésben rögzítették, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötése előtt a vételár megalapozottságáról szeretne meggyőződni a testület, ismerve a felcsúti focialapítvány anyagi hátterét, ez okafogyottnak tűnik.

A Felcsúti Utánpótlás-neveléséért Alapítvány bődületes méretű költségvetéssel rendelkezik, milliárdok folynak be TAO-támogatásból, ami mellől nem hiányoznak a meg nem nevezett gazdasági társaságok adományai sem. Utóbbi szintén milliárdos nagyságrendű összeget jelent minden évben. Az alapítvány legutóbbi közhasznúsági jelentése és éves beszámolója alapján tavaly 9,2 milliárd forint összes bevételt számoltak el, melyből a végén 3,8 milliárdos adózott eredmény maradt a költségek levonása után. 

Ami a különféle támogatásokat illeti, az oktatási tevékenységgel összefüggésben tavaly 149 millió forint normatív támogatást kapott az alapítvány a központi költségvetésből. Az összegből a pedagógusok bérének kifizetésére használták fel tavaly. Mellette 2,2 millió forint érkezett a büdzséből tankönyvtámogatás címén.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.