<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az eredetileg június 30-án lejáró fizetési könnyítés további három hónapig nemcsak a rászorultaknak, hanem mindenkinek jár majd a 2020. március 18-án éjfélig felvett hitelekre. 

Orbán Viktor szerda délelőtt jelentette be, hogy a kormány meghosszabbította szeptemberig a hitelmoratóriumot. A kormányfő indoklása szerint azért, hogy legyen idő megállapodni a bankszövetséggel és a jegybankkal. Ennél pontosabb dátumot és az érintettek körét közölte Orbán gazdaságpolitikai tanácsadója, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki székéből tavaly május végén kurtán-furcsán távozott Nagy Márton az M1 esti műsorában, miszerint egyelőre szeptember végéig tart a moratórium a jelenlegi formában.

Még folyik a vita, mi lesz október 1-je után. Fotó: depositphotosMég folyik a vita, mi lesz október 1-je után. Fotó: depositphotos

Nem sokkal később aztán a Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet, amely szerint a fizetési moratórium 2021. szeptember 30-áig tart, és minden, a fizetési moratórium alatt lejáró szerződés ezen időpontig meghosszabbodik.

Nagy ugyanakkor jelezte, hogy a három hónap lejártát követően újabb hosszabbítás jöhet. Szerinte jelenleg komoly szakmai vita folyik a Pénzügyminisztérium, az MNB és a Bankszövetség bevonásával a moratórium jövőjéről, arról, hogy az folytatódjon-e és ha igen, hogyan október 1-je után. Jelenleg mindenki kérhet moratóriumot a 2020. március 18-án éjfélig keletkezett adósságára. 

"Vannak kispénzű emberek, őket is védeni kell" - foglalt állást Nagy Márton. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.