<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A külgazdasági és külügyminiszter egy (szerinte) szankciókat nem sértő banki technikával hozakodott elő Luxembourgban.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja arról beszélt, hogy ha kell, Magyarország rubelben is hajlandó fizetni az orosz földgázért. A kormányfő ezért sok kritikát kapott, de most Szijjártó Péter külügyminiszter beszámolt egy olyan konstrukcióról, ami egy köztes megoldást jelenthet, és ami – elmondása alapján – nem sért szankciós intézkedéseket – írja a hvg.hu.

Szijjártó Péter Luxemburban az európai uniós külügyminiszterek találkozóján elmondta, egy banktechnikai eljárásról lenne szó.

A konstrukció lényege, hogy a magyar fél két számlát, egy euró és egy rubel számlát hoz létre az Gazprom Bankban, azt ugyanis nem érintik szankciós intézkedések. A kifizetés euróban történne, amit a CEEnergy utalna át Gazprom Banknak, ami az összeget ezután rubellé konvertálná át, és ezt utalná tovább a Gazprom Exportnak.

Szijjártó hangsúlyozta: a két vállalattal kötött eredeti szerződés is kimondja, hogy át lehet térni más pénznemre. A külügyminiszter szerint a megoldás semmilyen szankciós intézkedést nem sért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.