2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Átlátszó trükknek tűnik, ami Szili Katalin körül történik: lemondott egy kormányzati tisztségről, hogy megfeleljen az uniós kéréseknek, aztán gyorsan elvállalt egy másikat.

Az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok szerint a kormányzati tisztségviselőktől elvárják, hogy válasszanak, melyik pozíciót kívánják megtartani. Szili Katalin úgy döntött, lemond miniszterelnöki megbízotti tisztségéről - de van egy csavar a történetben, amely a 24.hu cikkéből derül ki.

Szili ugyanis február közepén valóban lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról (2015. március 1-je óta a határon túli autonómiaügyekért felelt), hogy megtarthassa a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát. Valójában azonban nem intett búcsút a kormányzatnak: március eleje óta miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik.

Szili Katalin 2023. március 10-én már az MTI tudósítása szerint is miniszterelnöki főtanácsadóként mondott beszédet Marosvásárhelyen. Fotó: MTI/Kiss Gábor
Szili Katalin 2023. március 10-én már az MTI tudósítása szerint is miniszterelnöki főtanácsadóként mondott beszédet Marosvásárhelyen. Fotó: MTI/Kiss Gábor

A lapnak nem válaszolt sem az érintett, sem a kormány arra a kérdésére, hogy mi a feladata új munkakörében - az mindenesetre változás, hogy míg miniszterelnöki megbízottként szerepelt a neve a kormányzati weboldalon, főtanácsadóként már nem írják ki. Új kinevezése óta több, a kormányzathoz köthető tevékenységéről is beszámolt az MTI - írja a 24.hu. A lapnak az összeférhetetlenségi szabályok kijátszását Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója nagyon kínosnak nevezte, szerinte így nem valószínű, hogy a Bizottság megfelelőnek minősíti a kormány intézkedéseit a helyreállítási pénzekhez való hozzájutás érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!