3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Putyin 1900 milliárd rubelt akar az Ukrajnától elcsatolt régiókra költeni, Dánia csökkentette a koppenhágai orosz nagykövetség dolgozóinak számát. Háborús hírek este.

 • Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint az orosz földre irányuló dróntámadások növekedni fognak, és a közelmúltban végrehajtott attakok azt mutatják, hogy az ukrajnai háború fokozatoan Oroszország felé tolódik.
 • Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az orosz fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban találkozik, hogy megvitassa az ukrán gabonaegyezmény visszaállításának lehetőségét.
 • Vlagyimir Putyin azt mondta, Oroszország a következő két és fél évben 1900 milliárd rubelt kíván elkülöníteni a szövetségi költségvetésből annak a négy ukrán régiónak a fejlesztésére, amelyeket Moszkva tavaly a területéhez csatolt. 

Első osztályt kezdő diákok érkeznek tanévnyitó ünnepségre az orosz védelmi minisztérium által épített, 1100 diák befogadására alkalmas új általános iskolába az orosz ellenőrzés alatt álló a dél-ukrajnai Mariupolban 2023. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/EPA
Első osztályt kezdő diákok érkeznek tanévnyitó ünnepségre az orosz védelmi minisztérium által épített, 1100 diák befogadására alkalmas új általános iskolába az orosz ellenőrzés alatt álló a dél-ukrajnai Mariupolban 2023. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/EPA

 • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az elmúlt héten 281 ukrán drónt semmisített meg, köztük 29-et Oroszország nyugati régiói felett, érzékeltetve ezzel az Oroszország és Ukrajna között jelenleg zajló drónháború mértékét.
 • Az Egyesült Államok szerint az elmúlt 72 órában figyelemreméltó előrelépést értek el az ukrán erők délen,v Zaporizzsja környékén. 
 • Egy ember meghalt pénteken a dél-ukrajnai Herszon város elleni orosz fegyveres támadásban, hárman pedig megsebesültek egy rakétaattakban Vinnicja középső régiójában az éjjel - közölték az ukrán hatóságok.
 • Dánia pénteken közölte, hogy csökkenti Oroszország koppenhágai nagykövetségi alkalmazottainak számát, miután orosz vízumkérelmeket kértek „hírszerző tisztek” számára.
 • Két teherszállító hajó hagyta el az Odessza melletti kikötőt – közölte pénteken Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Ez volt a harmadik és negyedik hajó, amely a mélytengeri ukrán kikötőkből a Fekete-tengeren át haladt azóta, hogy Oroszország kilépett a gabonahajókra vonatkozó biztonságos áthaladásról szóló megállapodásból.
 • A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője pénteken közölte, hogy harckészültségbe helyezték a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyek 10 vagy több nukleáris robbanófej szállítására alkalmasak.
 • A Kreml pénteken közölte, hogy negatívan ítéli meg a brit védelmi vállalkozó, a BAE Systems azon döntését, hogy megtelepedjen Ukrajnában. Hozzátette: az Oroszország ellen használt fegyvereket gyártó létesítmények Moszkva hadseregének célpontjai lesznek. 
 • Oroszország blokkolni fogja az e havi G20-as csúcs zárónyilatkozatát, hacsak nem tükrözi az Moszkva álláspontját is Ukrajnával és más válságokkal kapcsolatban - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.
 • Több svéd politikus pénteken kijelentette, hogy bojkottálni fogja az idei Nobel-díj átadását, miután a rangos díjakat kiosztó magánalapítvány megváltoztatta a politikáját, és meghívta Orszországot, Fehéroroszországot és Iránt, amelyeket korábban kitiltottak.
 • A legfrissebb hírszerzési  információk szerint az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy Oroszország víz alatti akadályt hozott létre elmerült hajókból, hogy meggátolja a krími híd elleni újbóli támadásokat.
 • Az oroszok által beiktatott hatóságok csütörtökön megkezdték a regionális választásokat Ukrajna azon részein, amelyeket tavaly elcsatoltak.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!