3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelek szerint ráunhatott a belügyminiszter a 2018-as választások után kapott Audijára, mivel a napokban közzétett dokumentumok alapján egy még régebbi Mercedesre cserélte azt.

Pintér Sándor belügyminiszter július utolsó napjától már nem egy 2005-ös évjáratú Audi A8-assal rója az utakat, hanem egy még régebbi, ám nem kevésbé elegáns Mercedesszel - vettük észre a kormany.hu-ra feltöltött javadalmazási dokumentumokban. Az új szolgálati autó 5 évvel idősebb az eddig használt Audinál: 2000-es évjáratú, és egészen pontosan egy S-osztályú Mercedesről van szó, egy Mercedes S430 4motionről.

2005-ös Mercedes S430 (Fotó: carspecs.us)
2005-ös Mercedes S430 (Fotó: carspecs.us)

Pintér Sándor egyébként hagyományosan kilóg a kormánytagok sorából a szolgálati járművek márkáját illetően. Az elmúlt években a politikai felsővezetők rendre Skoda Superb-et vagy Skoda Kodiaq-ot kaptak személyes használatra. Azok közül is a legújabbakat, 2018-as vagy 2019-es évjáratúakat. A belügyminiszter azonban inkább ragaszkodik az eltérő márkákhoz és a régebbi típusokhoz. A korábbi javadalmazási dokumentumokat ugyan a megújult kormany.hu oldalán nem sikerült elővarázsolnunk, de az internetes keresésünk alapján az biztos, hogy már 2017-ben is a 2005-ös Audi A8-cal rótta Pintér Sándor az utakat és a mai napig ki is tartott mellette. Úgy ráadásul, hogy közben minimum kétszer már több kormánytag esetében is újítottak a járműparkon. A 2018-as választás után zömében 2018-as évjáratú Skodákat, majd tavaly év végén sokan 2019-es évjáratúakat kaptak.

A napokban közzétett - egyáltalán nem az összes kormánytagra vonatkozó - dokumentumokat átnézve egyébként Pintér Sándor autócseréjén kívül nagy horderejű változás nem történt a kormánytagok javadalmazását illetően. Mivel törvény szabályozza a fizetések éves korrekcióját, a bérek változatlanok: a miniszterek havi bruttó 1,96 millió, az államtitkárok pedig 1,75 millió forintért látják el teendőiket. Az éves cafeteria-keret 200 ezer forint.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda javadalmazási gyakorlata azonban egy ponton más, mint a többi tárcáé. Két államtitkárnak is adtak idén gyereknevelési, valamint iskolakezdési támogatást.

Nagy János államtitkár havi bruttó 1,75 millió forintos fizetése mellé kapott a tárcától

  • 144 900 forint iskolakezdési támogatást,
  • ezen felül pedig még 217 350 forint gyereknevelési támogatást.

Összességében ennél is jobban járt Dömötör Csaba, aki szintén bruttó 1,29 milliós fizetése mellé kapott a kabinetirodától

  • 359 941 forint gyereknevelési támogatást,
  • valamint 72 450 forint iskolakezdési támogatást.

Iskolakezdési támogatásként egyébként a vonatkozó szabályozás alapján a bruttó minimálbér 45 százaléka igényelhető (vagyis 72 450 forint). Gyereknevelési támogatásként pedig egy gyermek után a bruttó minimálbér, minden további gyermek után pedig annak 35 százaléka igényelhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!