TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Horvátországban hétfőtől a szülőknek alaposan meg kell indokolniuk, ha nem küldik gyermeküket iskolába. Szlovéniában a 9. osztályosok számára is elindul az oktatás. Ausztria már május elején elkezdte az iskolák újranyitását. Magyarországon viszont általában már csak távoktatás lesz ebben a tanévben.

Horvátországban a koronavírus-járvány enyhülésével, szigorú óvintézkedések mellett már május 11-én kinyithattak a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai.

Érettségiző diákok a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 2020. május 6-án. MTI/Vasvári Tamás Érettségiző diákok a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 2020. május 6-án. MTI/Vasvári Tamás

A kormány ugyanakkor a szülőkre bízta, hogy engedik-e a gyerekeiket iskolába, vagy a tanévet távoktatás formájában kívánják folytatni és befejezni.

Az elmúlt két hétben a kisiskolások mindössze két százaléka tért vissza az iskolapadokba az MTI szerint.

Horvátország: vissza a normalitásba

Az oktatási minisztérium legújabb rendelete szerint ugyanakkor hétfőtől csak megfelelő indoklás esetén maradhatnak ki a gyerekek az iskolából.

Objektív okként említik a betegséget, vagy ha az iskola nem tudja megoldani a gyerekek megfelelő szállítását, vagy járványgóc alakul ki valahol.

Szubjektív ok, ha a családban súlyosan beteg valaki, valamint, ha szülők félelemből nem merik iskolába küldeni gyermeküket. Számukra továbbra is biztosítva lesz az online oktatás, és később is csatlakozhatnak osztálytársaikhoz.

Blazenka Divljak oktatási miniszter az új intézkedést azzal magyarázta, hogy az otthoni munkavégzésről szóló kormányrendelet hatályát vesztette, így az alkalmazottaknak fokozatosan vissza kell térniük a munkahelyeikre.

Szlovénia: fokozatos újraindítás

A szomszédos Szlovéniában egy héttel később, május 18-án indult meg az oktatás az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára, május 25-től pedig a kilencedikesek is visszatérhetnek az iskolapadokba.

A kormány annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy még a tanév vége előtt a felső tagozatos osztályban is elindítsák az oktatást.

A múlt héten a kisdiákoknak a 35 százaléka, az óvodásoknak pedig a fele tért vissza a nevelési-oktatási intézményekbe.

Míg Horvátországban a szülőknek korábban írásban kellett nyilatkozniuk arról, hogy a közegészségügyi intézet ajánlásai ellenére, saját felelősségükre küldik iskolába gyermeküket,

Szlovéniában mindössze arról kellett nyilatkozniuk, hogy a gyermekük az elmúlt két hétben nem volt beteg és nem érintkezett olyannal, akik megfertőződött az új koronavírussal, továbbá, ha a gyermeken bármilyen tünet mutatkozik, otthon marad.

Horvátországban az elmúlt egy napban eggyel, 2244-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében. A járvány eddigi halálos áldozatainak száma  99. Az aktív betegek száma 133.

Szlovéniában szombaton 1468 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 107-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 18 fő.

Ausztria már május elején megkezdte az oktatás fokozatos visszaállítását normál működésre.

Itthon marad a távoktatás

Ezzel szemben Magyarországon a digitális oktatás marad szinte mindenütt a tanév utolsó két hetére is,

egyedül a szakiskolák választhatnak, hogy visszatérnek a tantermekbe vagy fenntartják a távoktatást. A tanévet nem hosszabbítják meg.

A pénteken megjelent kormányrendelet szerint június másodikától egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a tanulók felzárkóztatása céljából.

Ez intézményi döntés kérdése, mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ma az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Az óvodák és a bölcsődék viszont a megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től visszatérnek a normális működési rendhez.

A gyerekek ugyanakkor szülői döntés alapján otthon is maradhatnak, tette hozzá az államtitkár.

Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma 3713-ról 3741 főre nőtt, az aktív fertőzöttek száma viszont 1565 főre csökkent az egy nappal korábbi 1576-ról. Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg, így az elhunytak száma 486-ra emelkedett.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.