2019. január 16. 20:36
mfor.hu

19 vokson múlt az egész. Mehet tovább a Brexit May tervei szerint.

325-306 arányban bizalmat szavazott Theresa May konzervatív kormányának a brit parlament alsóháza. A szerda esti bizalmi szavazást a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére tartották, ötórás vita után, helyi idő szerint este hétkor.

Az eredmény kihirdetését követően először Theresa May konzervatív párti miniszterelnök szólalt fel, aki arról beszélt, hogy végig kell vinni a brit kilépés folyamatát, és hogy ennek érdekében az alsóház minden képviselőjével tárgyalni fog.

Mayt a munkáspárti vezér Jeremy Corbyn követte, aki most azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak mindenféleképpen el kell kerülnie a megállapodás nélküli Brexitet.

A bizalmatlansági szavazást azután kezdeményezte az ellenzék, hogy a brit parlament kedden este hatalmas többséggel leszavazta a Theresa May által tető alá hozott Brexit-megállapodást. Azt a dokumentumot az alsóház a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel utasította el, a mai szavazás előrejelzései azonban ennek ellenére az ellenzék kudarcát valószínűsítették, miután a konzervatív frakció és a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP), amelynek eseti külső támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van, előre közölte, hogy a szavazáson a kormányt támogatja.

A bizalmatlansági szavazásnak a kormány számára kedvező előjelekkel együtt is óriási tétje volt, mert ha azt az ellenzék egyszerű többséggel megnyerte volna, akkor a kormánypártnak, vagy bármely más parlamenti frakciónak 14 napon belül egy általa működőképesnek tartott kormányt vagy kormánykoalíciót kellett volna összeállítania, melyet egy újabb bizalmi szavazáson kellett volna szentesíteni. Ha ezt is elbukták volna, a brit választási törvényt felülírva új parlamenti választásokat kellett volna kiírni.

via MTI