4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 463. napjáról. 

 • Átmenetileg szünetelnek az összecsapások Bahmutnál. Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka szerint megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok.
   
 • Az oroszok azt állították, hogy lángszóróval vertek vissza egy ukrán támadást. A moszkvai katonai tárca szerint az orosz nyugati katonai körzet légiereje 11, a rakéta- és a tüzérségi erők 77 csapást hajtottak végre, és két alkalommal lángszóró rendszereket is bevetettek.  A beszámoló szerint határ ukrán oldalán több mint 30 ukrán "terrorista" vesztette életét, valamint négy páncélozott harcjármű, egy Grad sorozatvető és egy kisteherautó semmisült meg. További részletek laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán >>>
   
 • Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely, Harkiv ipari övezetében egy létesítményre. A romok alól sértetlenül mentettek ki egy nőt. Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített délelőtti beszámolójában azt írta, hogy az elmúlt napban országszerte hét polgári személy vesztette életét, és 27 sérült meg. Közülük csütörtökre virradóan Kijevben és környékén hárman haltak meg, és 16-an szenvedtek sérüléseket.

Ez már a háború 463. napja volt
Ez már a háború 463. napja volt

 • A kelet-ukrajnai donyecki régióban két civil halt meg, és öt sérült meg az elmúlt napban, a déli Herszon megyében pedig egy helyi lakos vesztette életét, és öt sebesült meg.
   
 • Az Európai Parlament ma megszavazta azt az uniós törvénytervezetet, amelynek célja, hogy 500 millió eurós támogatás keretében az EU növelje lőszerek és rakéták európai termelését, és felgyorsítsa Ukrajnába szállításukat. A képviselők most megkezdik a tárgyalásokat az uniós kormányokat tömörítő tanáccsal, hogy politikai megállapodásra jussanak, amelyről a képviselők júliusi plenáris ülésükön szavaznak.
   
 • Moldovában találkoztak az Európai Politikai Közösség (EPK) tagjai. Az EPK alkotó országok vezetői csütörtöki moldovai találkozójukon megerősítették eltökéltségüket annak segítésében, hogy az európai kontinens egészére visszatérjen a béke. Az ukrán elnök 46 másik ország vezetőjével egyebek között az Oroszország indította ukrajnai háború fejleményeit vitatta meg.  Zelenszkij megerősítette azt is, hogy Ukrajna mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban teljes jogú tagságra törekszik. Zelenszkij szerint Ukrajna szeretne egy "béke-csúcstalálkozót" szervezni arról, milyen feltétekkel zárható le a háború, de még nem látja elérkezettnek az időt erre. Kijev fő törekvése, hogy minél több országot nyerjen meg a részvételre.
   
 • Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a találkozó egyik célja a nemzetközi jog tiszteletben tartása melletti egység kinyilvánítása. Oroszország kizárta magát az Európai Politikai Közösségből azzal, hogy megtámadta Ukrajnát.
   
 • Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a következő EPK-csúcstalálkozót Spanyolországban tartják, a tervek szerint októberben.
   
 • Régebbi típusú, Leopard 1 harckocsik exportálását indítványozta a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern, ám a harckocsik a megállapodás értelmében végső soron várhatóan Ukrajnában kötnének ki, ezzel megbolygatva Svájc semlegességét. A kormány gazdasági államtitkársága ma megerősítette, hogy a RUAG benyújtotta kérvényét a harckocsik külföldi eladására. A megállapodás értelmében a RUAG a német Rheinmetall fegyvergyártó cégnek adná el a járműveket, amely aztán Kijevnek szánná őket.
   
 • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna.
   
 • Svédország mihamarabbi felvételét sürgette a NATO-ba az észak-atlanti szövetség főtitkára a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozóján. Az MTI beszámolója szerint Jens Stoltenberg elmondta, az ügyben a hét elején Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is egyeztetett, és nemsokára Ankarába is ellátogat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!