4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Tavaly is augusztus közepén közölték a Kormányinfón, hogy lesz év végi pluszpénz.

Szinte biztosra vehető, hogy idén kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok - írta meg elsőként lapunk a legutóbbi inflációs számok alapján. S bár az augusztusi adatot még meg kellene várni, hogy megkapjuk a törvényben rögzített nyolc havi adatot, a tavalyi kormányzati bejelentések időzítése alapján nem lenne meglepő, ha már ezen a héten miniszteri szintű bejelentés érkezne a novemberi jutattásról.

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón (Forrás: M1)Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón (Forrás: M1)

Cikkeinkben bemutattuk, miért lehet már most biztosra venni, hogy idén is érkezni fog a kompenzáció. Az év eleji 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szemben ugyanis január és július között számításaink szerint átlagosan 3,94 százalék volt a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint számolt infláció. Ez pedig meghaladja az összes háztartásra számolt adatot, márpedig a nyugdíjtörvény szerint amennyiben az első nyolc hónapban is ez a helyzet áll fenn, akkor a nyugdíjas kosár szerint számolt inflációt kell alapul venni.

Ha abból indulunk ki, hogy az előző hónapban, júliusban 4,3 százalékos volt a nyugdíjas infláció, és az idősek pénztárcáját leginkább megterhelő élelmiszereknél tapasztalni jelentős drágulást a nyáron, akkor augusztusban is a nyugdíjas polgártársaink járhatnak rosszabbul a boltokban (illetve az elmúlt időben még náluk is rosszabbul jártak az alacsony jövedelmű háztartások, mint ebben a cikkünkben bemutattuk).

Amennyiben bejönnek a várakozásaink, akkor a nyugdíjasok nyolchavi inflációja legalább 1,2 százalékponttal fogja meghaladni az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Ami azt jelenti, hogy novemberben kompenzációra válnak jogosulttá, mégpedig számításaink szerint éves szinten mintegy 20 ezer forint jár majd az átlagos nyugdíjban részesülőnek.

Ám mivel még nem áll rendelkezésre az augusztusi adat, teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, hogy lesz pluszpénz. De ennek - mármint hogy végül nem lesz - olyan kicsi az esélye, hogy az szinte a nullával egyenlő.

Ahhoz ugyanis augusztusban zuhannia kellene az áraknak (a nyugdíjas kosár szerinti termékportfolió esetében mintegy 5 százalékkal kellene olcsóbbnak lennie, a bázis időszakhoz képest), márpedig a piaci folyamatok épp ellenkezőleg hatnak.

Vagyis nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy jár a kompenzáció.

De meddig kell várni, hogy ez hivatalos legyen? Az augusztusi inflációs adat szeptember elején jelenik meg, teljes képünk tehát csak akkor lesz. Azonban a kormányzati kommunikáció nem szokta megvárni az adat beérkezését, tavaly például nem tette. Szinte napra pontosan egy éve, augusztus 23-án tartott Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter és az akkor szóvivő, Hollik István, ahol több nyugdíjtémájú bejelentés is történt. A kormány akkor döntött arról, hogy az idősek összesen 9000 forint értékben kapnak rezsiutalványt, de a miniszter egyben azt is közölte, hogy abban az évben fizetnek nyugdíjkiegészítést (és nyugdíjprémiumot is, de utóbbira a gazdaság koronavírus miatti összecsuklása miatt idén nincs esély.) Erről akkor még nem született döntés, de a miniszter hivatalosan megelőlegezte a kifizetést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Tehát egy éve nem várták meg, míg rendelkezésre áll a KSH statisztikája a nyolc hónapról, hamarabb bejelentették, hogy az állam fizetni fog az időseknek. Igaz, azt, hogy mennyit csak később ismertették, mivel a kormánydöntés is később született meg. De afelől megnyugodhattak az idősek, hogy lesz kompenzáció.

Hasonló bejelentésre most is számítani lehet, a kormány ugyanis ülésezik ezen a héten, így ahogy tavaly, úgy Gulyás Gergely most is jelezheti a kormányzati szándékot a kifizetésre. Ahhoz nem kell megvárniuk az augusztusi adatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.