2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ausztrália az omikron koronavírus-variáns okozta bizonytalanság miatt felfüggesztette hétfőn azt a tervét, hogy a több mint húsz hónapig tartó lezárás után, december 1-jén megnyitja határait a diákok és a szakképzett vendégmunkások előtt.

Az előző nap közölték hivatalosan, hogy a kontinensnyi országban is megjelent a SARS-CoV-2 Dél-Afrikából származó, omikronnak elnevezett és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által aggasztónak tartott variánsa. Eddig öt embernél mutatták ki a vírusvariánst Ausztráliában. Mindannyian Afrika déli részén jártak nemrég, miután az ausztrál állampolgárok október óta utazhatnak külföldre.

(Kép: Pixabay)
(Kép: Pixabay)

Az omikron megjelenése miatt Ausztráliában már vasárnap bevezették, hogy senki, aki Afrika déli részén járt, nem léphet be az országba. A kormány hétfői rendkívüli ülése után pedig Scott Morrison miniszterelnök bejelentette, hogy az oly' régóta várt nyitást az egészségügyi szakemberek tanácsára legalább két héttel elhalasztják. Ennek értelmében a korábban megadott tartózkodási engedéllyel rendelkezők - diákok, vendégmunkások - most még nem térhetnek vissza Ausztráliába, az egy héttel ezelőtti bejelentéssel ellentétben.

A több mint 20 hónapon át tartó határzár miatt óriási munkaerőhiány keletkezett Ausztráliában, és az idegenforgalom is megszenvedte ezt az időszakot. Tizenkilenc hónapon át a külföldön élő ausztrálok sem térhettek haza. Ez volt a világ legszigorúbb határzárja. Kevés repülőjárat közlekedett, és azoknak az ausztráloknak, akik engedélyt kaptak a hazatérésre, 14 napot szállodai karanténban kellett tölteniük megérkezésüktől kezdődően, ami meglehetősen költséges is volt. 

A kormányfő elmondta, hogy ez a két hét elegendő lesz arra, hogy az új vírusvariánsról összegyűjtsék a szükséges információkat, és képet kapjanak arról, hogy mennyire súlyos megbetegedést okoz, mennyire fertőző, és hogy vajon az eddig használt vakcinák védenek-e vele szemben.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!