2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezúttal nem változtatott a feltételeken a Federal Reserve, egyben továbbra is szigorú jegybanki politikát ígér. Hektikusan alakulnak a gazdasági folymatok az USA-ban, sok múlik azon, milyen iránymutatást ad a jegybank.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve novemberi rendes kamatöntő ülésén a kamatszintet az 5,25-5,5 sávban tartotta. A kiadott közlemény szerint a Fed továbbra is adatvezérelten igyekszik eleget tenni a feladatainak és kész változtatni politikáján, amennyiben erre szükség lenne.

Jerome Powell elnök sajtótájékoztatón ismertette a döntés hátterét és részleteit.

A Fed kétirányú szempontrendszert kell mérlegeljen. Miközben az Egyesült Államok gazdaságban kiugró, közel 5 százalékos növekedés volt a második negyedévben, a jegybank az árstabilitás elérése érdekében épp lassítani igyekszik a növekedést, és visszafogni a piacon lévő likviditást.

A legutóbbi, szeptemberi adatközlés szerint az USA inflációs szintje éve összevetésben 3,4 százalék volt, ami jóval meghaladja a célértéket.

A Fed közlése szerint változatlanul erősen elkötelezett a célja elérése iránt, ami nyitva hagyja a további monetáris szigorítás lehetőségét.

Az árstabilitás nélkül nem működik a gazdaság

-mondta újságíróknak Powell.

Az elnök elmondása szerint az inflációs cél elérése még messze van, akkor is, most több gazdasági adat kedvező volt az elmúlt hónapokban.

A monetáris tanácsnak egyáltalán nincs napirendjén a kamatvágás. Powell megismételte, megmarad a korlátozó politika addig, ameddig nem ítélik meg úgy, hogy elérhető és tartósan fennmaradhat a 2 százalékos inflációs cél.

Kizárt a kamatvágás az Egyesült Államokban
Kizárt a kamatvágás az Egyesült Államokban

Powell szerint historikusan is szokatlan siker, hogy az infláció eddigi gátolását a Fed úgy tudta előidézni, hogy nem volt érdemi visszaesés a foglalkoztatottságban. Ezzel együtt előrevetítette, hogy ez még előfordulhat.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!