2019. július 24. 14:45

Vagy a máshonnan befolyó többletbevételek, vagy a parlament tömi be a lyukat.

A Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent az adócsomagról szóló törvény, ezzel hatályossá váltak a parlament tavaszi ülésszakán elfogadott módosítások. Ezek részeként eltörölték a társaságok adófeltöltési kötelezettségét, amint erről egyébként Varga Mihály pénzügyminiszter is beszámolt az MTI-nek, a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit ismertetve.

Képünk illusztráció Képünk illusztráció

Mint a tárcavezető felhívta a figyelmet, a döntéssel mintegy 170 milliárd forint társasági adó megfizetésétől mentesülnek év végén a 100 milliós vagy nagyobb éves árbevételű cégek. Mivel az erre vonatkozó jogszabály a kihirdetést követő napon, azaz ma hatályba lépett, az érintett cégek már idén mentesülnek az adófeltöltési kötelezettség alól.

Csakhogy a bevételi tervszámokon eddig nem vezették át a módosítás költségvetési hatását. Továbbra is 399,5 milliárd forint van beállítva éves bevételként a társasági adó soron, annyi, amennyi az év végi feltöltéssel együtt jön ki. A jövő évi büdzsében viszont már az új szabályok figyelembevételével számolhatták ki a befolyó összeget, ott ugyanis jóval magasabb összeget, 501,1 milliárd forintot írtak be a rubrikába (az idei és jövő évi számok közötti eltérés egyéb tényezők, például a mérsékeltebb gazdasági növekedés miatti alacsonyabb adóalap is befolyásolja, nem csak az átcsúszó tétel).

Ez a 170 milliárd forint tehát idén már nem, leghamarabb jövő május táján folyhat be a költségvetésbe, amikor a társaságok rendezik szokásos elszámolásaikat az állam felé, mérlegek és adóbevallások formájában.

Kérdés, mennyire fog hiányozni idén ez a tétel a büdzséből? A központi költségvetés hiánya június végén az éves terv 47,4 százalékán állt, -467,3 milliárd forintos egyenleggel. A 170 milliárd forint az éves hiányterv valamivel több, mint 17 százaléka, vagyis nem elhanyagolható mértékű összegről van szó. A kormányzat bízhat azonban abban, hogy az egyéb bevételek - főleg a forgalmi típusúak - a korábbi évekhez hasonlóan bőséges többletet hoznak, a gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően, amivel ezt is ellensúlyozni lehet. Végső soron pedig a tartalékokhoz is hozzá lehet nyúlni, fedezve a bevétel kiesését.

Ha viszont olyan sebet ejt a büdzsén, ami a tervszámok módosítását teszi szükségessé, akkor a parlament őszi ülésszakán napirendre kerülhet a 2019-es költségvetés módosítása, pedig ezt a lehetőséget a 2020-as költségvetés parlamenti benyújtásakor lapunk kérdésére kizárta a pénzügyminiszter, mondván, hogy semmi nem indokolja a büdzsé újratárgyalását az év hátralévő részében.

Egy másik jogszabályi módosítás szerint csak azokra a cégekre vonatkozik az adófeltöltési kötelezettség eltörlése, amelyeknek a 2019. adóéve utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint a hatályon kívül helyezés napja, azaz a mai nap. A törvény ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget ezen cégek előtt, hogy amennyiben úgy tartják üzletileg megfelelőnek, akkor kitarthatnak a feltöltés mellett. Ez például azért lehet "bölcs" döntés, mert akkor adófelajánlást is tehet a vállalkozás - vagyis a jogalkotó vélhetően így akarja biztosítani a sportcélú tao folytonosságát. Amelyik cégnek ez annyira fontos, hogy ezért kész kitartani az adófeltöltés mellett, annak erről idén december 20-ig kell nyilatkoznia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Lényeges, hogy ez a döntés többet nem változtatható meg az elfogadott törvény szerint.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.