Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Vagy a máshonnan befolyó többletbevételek, vagy a parlament tömi be a lyukat.

A Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent az adócsomagról szóló törvény, ezzel hatályossá váltak a parlament tavaszi ülésszakán elfogadott módosítások. Ezek részeként eltörölték a társaságok adófeltöltési kötelezettségét, amint erről egyébként Varga Mihály pénzügyminiszter is beszámolt az MTI-nek, a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit ismertetve.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Mint a tárcavezető felhívta a figyelmet, a döntéssel mintegy 170 milliárd forint társasági adó megfizetésétől mentesülnek év végén a 100 milliós vagy nagyobb éves árbevételű cégek. Mivel az erre vonatkozó jogszabály a kihirdetést követő napon, azaz ma hatályba lépett, az érintett cégek már idén mentesülnek az adófeltöltési kötelezettség alól.

Csakhogy a bevételi tervszámokon eddig nem vezették át a módosítás költségvetési hatását. Továbbra is 399,5 milliárd forint van beállítva éves bevételként a társasági adó soron, annyi, amennyi az év végi feltöltéssel együtt jön ki. A jövő évi büdzsében viszont már az új szabályok figyelembevételével számolhatták ki a befolyó összeget, ott ugyanis jóval magasabb összeget, 501,1 milliárd forintot írtak be a rubrikába (az idei és jövő évi számok közötti eltérés egyéb tényezők, például a mérsékeltebb gazdasági növekedés miatti alacsonyabb adóalap is befolyásolja, nem csak az átcsúszó tétel).

Ez a 170 milliárd forint tehát idén már nem, leghamarabb jövő május táján folyhat be a költségvetésbe, amikor a társaságok rendezik szokásos elszámolásaikat az állam felé, mérlegek és adóbevallások formájában.

Kérdés, mennyire fog hiányozni idén ez a tétel a büdzséből? A központi költségvetés hiánya június végén az éves terv 47,4 százalékán állt, -467,3 milliárd forintos egyenleggel. A 170 milliárd forint az éves hiányterv valamivel több, mint 17 százaléka, vagyis nem elhanyagolható mértékű összegről van szó. A kormányzat bízhat azonban abban, hogy az egyéb bevételek - főleg a forgalmi típusúak - a korábbi évekhez hasonlóan bőséges többletet hoznak, a gazdaságfehérítő intézkedéseknek köszönhetően, amivel ezt is ellensúlyozni lehet. Végső soron pedig a tartalékokhoz is hozzá lehet nyúlni, fedezve a bevétel kiesését.

Ha viszont olyan sebet ejt a büdzsén, ami a tervszámok módosítását teszi szükségessé, akkor a parlament őszi ülésszakán napirendre kerülhet a 2019-es költségvetés módosítása, pedig ezt a lehetőséget a 2020-as költségvetés parlamenti benyújtásakor lapunk kérdésére kizárta a pénzügyminiszter, mondván, hogy semmi nem indokolja a büdzsé újratárgyalását az év hátralévő részében.

Egy másik jogszabályi módosítás szerint csak azokra a cégekre vonatkozik az adófeltöltési kötelezettség eltörlése, amelyeknek a 2019. adóéve utolsó hónapjának 20. napja későbbi, mint a hatályon kívül helyezés napja, azaz a mai nap. A törvény ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget ezen cégek előtt, hogy amennyiben úgy tartják üzletileg megfelelőnek, akkor kitarthatnak a feltöltés mellett. Ez például azért lehet "bölcs" döntés, mert akkor adófelajánlást is tehet a vállalkozás - vagyis a jogalkotó vélhetően így akarja biztosítani a sportcélú tao folytonosságát. Amelyik cégnek ez annyira fontos, hogy ezért kész kitartani az adófeltöltés mellett, annak erről idén december 20-ig kell nyilatkoznia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Lényeges, hogy ez a döntés többet nem változtatható meg az elfogadott törvény szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.