<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szinte minden fakitermelési korlátozást eltörölt a kormány, nagyon kell a tűzifa?

A tegnap esti Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor aláírásával a kormány rendelete "a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról".

Ebben a háborúra, illetve a humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló törvéyre hivatkozva rengeteg korábbi korlátozást feloldanak a fakitermelésre vonatkozóan.

Rögtön a rendelet első pontja kimondja:

"Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni."

A védett természetvédelmi területeken pedig egyrészt "idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújítása során – a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 33. § (3) bekezdésében foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető;"

valamint:

"Őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) 10. § (2) bekezdésében és a Tvt. 33. § (5) bekezdésében foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető."

A Portfolio értelmezése szerint ez utóbbi pont azt jelenti, hogy "az állam 100%-os tulajdonában álló, a természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi vagy közjóléti elsődleges rendeltetésű, természetességi állapotú, és az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó előírást alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágást alkalmazzanak."

A rendelet még további könnyítéseket is tartalmaz, például kimondja, hogy "az állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki." A fakivágás megkezdését is elég már csak 8 nappal előre bejelenteni az eddig általános 21 nap helyett.

Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke a Magyar Narancsnak elmondta, hogy az előző tíz évben évente nagyjából 5 millió köbméterrel emelkedett a magyarországi erdők fakészlete, tehát tartalék lenne a rendszerben, de a megnövekedett kereslet miatt mégis hiány alakult ki a piacon. Szerinte azonban lesz elég tűzifa télire - mondta az interjút még az új rendelet kiadása előtt adó szakember.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.