<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nem meglepő módon az ukrán elnököt, valamint az ukránok küzdőszellemét választotta a magazin a kitüntetésre.

2022 decemberében talán már nem túlzás azt állítani, hogy az idei év egyik legmeghatározóbb eseménye az orosz-ukrán háború kirobbanása volt, miután február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát, és támadást indított.

A Time indoklása arról, hogy miért Zelenszkijre esett a választás az év embere szavazáson, következőképpen szól:

Az idei választás volt a legegyértelműbb. Volodimir Zelenszkij olyan módon mozgósította a világot, amire évtizedek óta nem volt példa, hiszen a február 24-et követő hetekben az ő döntése, hogy nem menekül el Kijevből, hanem marad és támogatást gyűjt, sorsdöntő volt. Az első 40 másodperces Instagram-posztjától kezdve február 25-én - amely azt mutatta, hogy a kabinet és a civil társadalom sértetlenül és a helyén van - a napi beszédekig, amelyeket távolról tartott a Parlamentben, a Világbankban és a Grammy-díjátadón, Ukrajna elnöke mindenhol ott volt. Tájékoztatási offenzívája megrengette a geopolitikai rendszert, és olyan cselekvési hullámot indított el, amely végigsöpört a világon.

Zelenszkijt egyébként nemcsak a Time jelölte az év emberének, a Financial Times-nál is ő nyert: