3p

A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága jövőre megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szövetségeket.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a keddi sajtótájékoztatón elmondta, ez az összeg már az év elején, három támogatási körön keresztül, eljut az érintettekhez.

A Magyar Olimpiai Bizottság a rendes éves, működési költségén felül 1,289 milliárd forintos támogatásban részesül annak érdekében, hogy biztosítsa a kiutazást, az ott tartózkodást, és a felszereléseket. A nemzeti versenysport program keretein belül a 46 olimpiai sportág szövetsége tavaly összesen 15,919 milliárd forint támogatáshoz jutott, ez körülbelül másfél milliárddal nőhet azzal, hogy a keretösszeg 500 millió forinttal emelkedik, és minden szövetség ötmillió forintot kap egy-egy olimpiai kvóta után. Schmidt Ádám kiemelte, mivel eddig 58-an szereztek indulási jogot a párizsi játékokra, egy feltételezett, körülbelül 160 fős létszám nagyjából 800 millió forintos támogatást eredményezne a kvalifikációs időszak zárultakor. A harmadik támogatási kör keretein belül 350 millió forintot különítettek el a tatai edzőtábor klimatizálására, eszközbeszerzéssel pedig 600 millió forint értékben segítik a szövetségeket.   

Schmidt Ádám szerint jövő év elején eljut az érintettekhez a pénz. Fotó: MTI
Schmidt Ádám szerint jövő év elején eljut az érintettekhez a pénz. Fotó: MTI

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke hangsúlyozta, ennek a támogatásnak köszönhetően anyagi akadálya nincs az eredményességnek. Hozzátette, szeretnék mindenképpen túlszárnyalni a tokiói 173 fős sportolói létszámot, ez viszont nagyban függ majd attól, hogy a férfi vízilabdázók mellett mely csapatoknak sikerül kivívni az indulást. A MOB elnöke megjegyezte, nemcsak az ország presztízse miatt fontos a magyar csapat létszámának nagysága, hanem azért is, mert ettől függ, milyen "súllyal" kezelik a csapatot, például a szállások kiosztásánál.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) számára 300 millió forint támogatás biztosított. Szabó László, az MPB elnöke elmondta, ez az összeg teljes egészében fedezi a magyar paralimpiai csapat részvételét, beleértve az utazást, biztosítást, sportruházatot és egészségügyi ellátást. Az eseményen részt vett két, már biztos olimpia és paralimpiai induló. Vogel Soma, a fukuokai világbajnokságon aranyérmes férfi vízilabda-válogatott kapusa arról beszélt, az együttesnek nagy könnyebbséget jelent, hogy a lehető leghamarabb biztosította párizsi részvételét, így a közelgő Európa-bajnokságon és világbajnokságon lehetősége lesz a fejlődésre, összeszokásra. A Tokióban aranyérmes Konkoly Zsófia már a harmadik paralimpiájára készül, mint elmondta, ennyire korán még ő sem szerzett kvótát, és bízik az újabb sikeres szereplésben. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!