<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A csomag legnagyobb részéből az ellopott nemzedék tagjait kárpótolnák.

Az ausztrál kormány csütörtökön közölte, hogy 1,1 milliárd ausztrál dollárt (csaknem 244 milliárd forintot) fordít az őslakosok egyenlőtlen helyzetének felszámolására.

A csomag legnagyobb része az a 378,6 millió ausztrál dollár (mintegy 84 milliárd forint), amelyet arra fordítanak, hogy 2026-ig kárpótolják az úgynevezett ellopott nemzedék tagjait, akiket az ausztrál asszimilációs politika keretében gyermekként elszakítottak családjuktól. 1910 és 1970 között kevert bőrszínű gyerekek ezreit emelték ki őslakos családokból. Sokukat intézetben helyezték el, ahol bántalmazták és elhanyagolták őket.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök aláhúzta: a kompenzációval a kormány elismeri a kárt, amelyet okozott. Morrison a parlament előtt kiemelte: a lépés nemcsak hivatalos bocsánatkérés, hanem egyben felelősségvállalás is.

Illusztráció: DepositphotosIllusztráció: Depositphotos

Pat Turner őslakos aktivista üdvözölte a kártérítésről szóló döntést, amelyre már egy 1997-es, az ellopott nemzedékről szóló jelentésben is javaslatot tettek.

"A népemből sokan meghaltak, köztük az anyám is, szóval ez szomorú nap azok számára, akik már nincsenek köztük, de jó nap a túlélők számára" - mondta Turner, akinek édesanyját az 1920-as években szakították el családjától, és csak a hetvenes években egyesült újra velük.

Az aktivista hozzátette: semmilyen döntés sem töltheti be azt az űrt, amelyet a saját család hiánya okozott az ellopott nemzedék tagjai számára, de legalább enyhítheti a fájdalmat. Ken Wyatt őslakos ügyekért felelős ausztrál miniszter elmondta: anyját is elszakították testvéreitől gyermekkorában. "Nem lehet semmissé tenni ennek az érzelmi hatását" - mutatott rá.

Az ausztrál őslakosok az ország népességének 3 százalékát teszik ki, de egészségi állapotuk, várható élettartamuk és iskolázottságuk sokkal rosszabb, mint más etnikai csoportoké. Az őslakos felnőttek Ausztrália népességének mindössze 2 százalékát teszik ki, de a bebörtönzöttek között 27 százalék az arányuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.