2019. január 28. 10:02
mfor.hu

Egyre több magyar dolgozik Ausztriában, a statisztikát alaposabban megnézve pedig az is látszik, kik mennek tőlünk nyugatra, mivel foglalkoznak és mennyit keresnek.

Egyre csak nő az Ausztriában dolgozó magyarok száma - ráadásul nemcsak dolgozni járnak ki egyre többen, hanem 72 ezren már le is telepedtek a szomszédban, írja friss összeállításában a G7. A friss statisztikák szerint ma már a második legnagyobb migráns csoport a magyar az osztrák munkaerőpiacon: 2018-ban 92 ezren dolgoztak már ott, csak németből volt több külföldi az országban, 102 ezer.

Ha a trendek folytatódnak, 2021-re már magyarból lesz a legtöbb Ausztriában. (Igaz, ha minden volt jugoszláv utódállamot összesítünk, akkor ők vannak a legtöbben, 204 ezren.) 2010 és 2018 között 3,5-szeresére nőtt a magyarok száma, az emelkedés pedig folyamatos volt, megállás nélkül.

Közel a rekord

Ahogy a Privátbankár.hu is beszámolt nemrég a számokról: egy hónap alatt 34 ezer fővel kevesebb személyt foglalkoztattak Ausztriában az év végén, ám a magyarok azon kevesek közé tartoznak, ahol több ezer fős bővülést regisztráltak. Egy év alatt több mint hatezerrel több magyar kapott munkát odakint. Részletek >>

A kint dolgozók háromnegyede még nincs 44 éves

A munkaügyi adatokból az is látszik, hogy sok magyar már a képzést is Ausztriában kezdheti, ugyanis 15 éves munkavállalók is feltűnnek a kimutatásban – vélhetően ők a gyakorlatukat végzik. Az Ausztriában dolgozó magyarok fele 37 év alatti, háromnegyede 44 év alatti. Ha nem térnek haza, ők sokáig hiányozni fognak a magyar munkaerőpiacról. Nem is beszélve azokról a gyerekeikről, akik már Ausztriában születnek.

Főként az egyszerűbb végzettséget igénylő szektorokat megcélzó magyar munkavállalók választják Ausztriát: a legrosszabbul fizetett vendéglátás, takarítás, húsfeldolgozás és munkaerő-kölcsönzés vezeti a toplistát. Ami egy kicsit meglepő, hogy közel ezer magyar állampolgárságú közalkalmazott van már Ausztriában. Benzinkutakon 846 magyar dolgozik, így minden harmadik kútra jut egy magyar.

Ausztriában többet keresnek a törökök, mint a magyarok

A G7 a Statistik Austriától 2014-es fizetési adatokat tudott beszerezni, a béreket az akkori euróárfolyamon forintra átváltva az látszik, hogy az összes osztrák munkavállaló átlagbére 3,2-szer volt magasabb a magyarnál, de a 2018-as, legfrissebb magyar átlagbérhez képest is 2,3-szor magasabb az akkori osztrák szint. Ehhez még érdemes hozzávenni a 13. és 14. havi fizetést valamint az alacsony keresetűeket segítő adórendszert is.

Ausztriában a volt jugoszláv államokból érkezők és a törökök is többet keresnek a magyaroknál, vagyis anyagilag megbecsültebbek a munkaerőpiacon.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.