<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban.

Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter a megállapodás aláírását követően leszögezte: hazája és Egyiptom igyekszik enyhíteni az Európát sújtó energiaválságot. Hozzátette, hogy a mostani az első olyan tervezet, amely jelentős mennyiségű izraeli földgáz európai uniós exportjáról rendelkezik. A megállapodás értelmében az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik Európába. Noha Egyiptom maga is rendelkezik gázlelőhelyekkel, a hazai szükségletek miatt csak korlátozott mértékű az exportja.

Az egyiptomi és az izraeli energiaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke történelminek nevezte a megállapodást, amelyről Twitteren leszögezte: hozzájárul az európai energiabiztonsághoz.

Nő Európa energiabiztonsága. Fotó: DepositphotosNő Európa energiabiztonsága. Fotó: Depositphotos

Kedden az Európai Bizottság elnöke izraeli látogatása során már reményét fejezte ki, hogy Izrael segít majd a kontinensnek "megszabadulni az orosz energiafüggőségtől", egyúttal azt vetette az orosz vezetés szemére, hogy Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagoktól "zsarolásra használja".

"Oroszország a háború kezdete óta szándékosan leállította a gázszállítást Lengyelországnak, Bulgáriának és Finnországnak, valamint a holland és dán vállalatoknak, megtorlásul az Ukrajnának nyújtott támogatásunkért" - jelentette ki.

Izrael decemberben még arról tájékoztatott, hogy nem folytat új gázfeltárást 2022-ben a megújuló energia fejlesztése jegyében, Elharrar azonban azóta elállt ettől. Izraelben jelenleg két gázmezőn folytatnak kitermelést.

A földgáznak 2030-ig kulcsszerepe lesz az európai energetikai piacon, ezt követően várhatóan visszaszorul a felhasználása összhangban a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérését célzó tervekkel - áll a többi között a megállapodásban. (MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.