2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntektől a benzinért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért 2 forinttal kell többet fizetni.

Úgy tűnik, csak az parancsolt megálljt a hazai üzemanyagárak hetek óta tartó emelkedésének, hogy a nemzeti ünnep hétfőre esett, márpedig hagyományosan szerdán és pénteken kerül sor az árváltozásokra, amelyeket két nappal korábban szoktak bejelenteni.

Ma viszont már azt tette közzé a holtankoljak.hu, hogy tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak. Pénteken a benzin ára bruttó 4 forinttal növekszik, a gázolaj átlagára pedig bruttó 2 forinttal nő. Így a benzin és a gázolaj átlagára közötti, az év elején több mint 20 forintos árkülönbség elolvadni látszik, az már csak 5 forint lesz. 

Nincs megállás. Fotó: MTI
Nincs megállás. Fotó: MTI

Március 19-én tehát már az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon:

95-ös benzin: 435 forint/liter

Gázolaj: 440 forint//liter 

Ez azt jelenti, hogy pénteken a benzinért már közel 18, míg a gázolajért csaknem 12 százalékkal kell átlagban többet leszurkolnia a hazai autósoknak, mint az év elején.

Pedig a múlt hét végén még látszott esély arra, hogy talán e héten megáll az üzemanyagárak emelkedése itthon. Miután a hazai benzin- és gázolajárak meghatározásakor irányadó északi-tengeri, Brent hordónkénti ára a múlt hétfői 70 dollár feletti szintről vasárnapra 69 dollárra ment le. Miközben az import esetében másik fontos ártényező, a dollár sem erősödött tovább a forinttal szemben, a múlt heti változás minimális volt, vasárnap a zöldhasú egységéért 307 forintot kellett fizetni.

A Brent ára ugyan hétfőn sem igen változott, a forint azonban gyengült, a dollárral szembeni árfolyama megközelítette a 310-es szintet. Ez utóbbi indokolta tehát ezúttal a pénteki emeléseket. Aminek következtében a benzin- és a gázolajárak immár közel nyolc éve, 2013 áprilisa óta nem látott magas szintekre ugrottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!