3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fidesz választási győzelme az Európai Unióval jogállamisági kérdésekben kialakult feszültség és az uniós folyósítások körüli, ehhez kötődő bizonytalanságok elhúzódását jelentheti.

A valószínű forgatókönyv mégis az, hogy végül enyhülnek ezek a feszültségek - áll a Fitch Ratings csütörtök este Londonban ismertetett állásfoglalásában. A nemzetközi hitelminősítő közölte: a magyar gazdaságra érvényben tartott növekedési előrejelzéseit továbbra is arra a feltételezésére alapozza, hogy Magyarország hozzájut a Európai Unió által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett helyreállítási alapból számára rendelkezésre álló 7,2 milliárd euróhoz.

A Fitch hangsúlyozza, hogy az összeg a tavaly megtermelt magyar hazai össztermék (GDP) 5 százalékával egyenlő. A hitelminősítő felidézi csütörtöki tanulmányában, hogy e feltételezését vette figyelembe idén januárban is, amikor változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A besorolás megerősítéséről szóló, január 28-án Londonban bejelentett döntés indoklásában a Fitch Ratings közölte: várakozása szerint a magyar gazdaságban az idei év második felétől jelentős élénkítő hatást gyakorolnak az NGEU-folyósítások.

A hitelminősítő abban az elemzésében is kitért arra, hogy e folyósítások a jogi viták megoldásától függnek, de közölte azt is, hogy várakozása alapján az áprilisi országgyűlési választások után Magyarország tárgyalásokat kezdeményez az Európai Bizottsággal a jogállamisági nézeteltérések ügyében.

Csütörtök este Londonban ismertetett újabb állásfoglalásában a Fitch úgy fogalmazott: a vasárnapi választási eredmény arra bátoríthatja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fenntartsa konfrontációs alapállását az EU-val folytatott vitákban.

A hitelminősítő szerint ráadásul mindkét fél álláspontjának további keményedését vetítheti előre az is, hogy az Európai Bizottság a választások után bejelentette az eljárás formális elindítását a feltételességi mechanizmus alapján, amely az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz köti.

A Fitch Ratings közölte: ez a forgatókönyv kockázatokat jelent arra a várakozására, hogy a Magyarországnak elkülönített NGEU-finanszírozások folyósítása az idei év második felétől elkezdődhet.

Bajban lehet a magyar gazdasági növekedés

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor: alapeseti feltételezése továbbra is az, hogy enyhülnek a magyar kormány és az EU közötti feszültségek, van ugyanis példa arra, hogy Magyarország engedett az Európai Unióval folytatott vitákban.

A cég előrejelzése szerint ha mégsem sikerül elérni az NGEU-finanszírozások folyósítását, az már jövőre akár 1,5 százalékponttal visszafoghatja a magyar gazdaság növekedési ütemét, tekintettel arra, hogy ezek a finanszírozások fontos és alacsony költségű beruházási forrásokat biztosítanak.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a magyar hazai össztermék növekedési üteme az idén mindenképpen jelentősen lassul, elsősorban azért, mert a magas infláció a hazai fogyasztásra, az ukrajnai háború a külső keresletre gyakorol jelentős negatív hatást.

A hitelminősítő 2022-re 2,8 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít a tavalyi 7,1 százalékos bővülési ütem után, jövőre 3,8 százalékos növekedéssel számol a magyar gazdaságban.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!