2p

Az ipari termelés összességében azért kicsit nőtt.

Tavaly decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 novemberéhez képest 0,1 százalékkal csökkent - közölte a KSH.
 
A feldolgozóipari alágak közül éves összehasonlításban csak a legnagyobb súlyú járműgyártás csökkent (19,8 százalékkal), elsősorban a globális félvezetőhiány miatt. 2021-ben a termelés volumene 9,6 százalékkal nagyobb volt, mint 2020-ban.

Tovább gyengélkedik az autógyártás (fotó: depositphotos.com)
Tovább gyengélkedik az autógyártás (fotó: depositphotos.com)

2021 decemberében az ipari export volumene 7,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés harmadát képviselő járműgyártás kivitele 8,8 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 16 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 13,4 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 10,9, a feldolgozóiparé 11, százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,5, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 27, a csekély súlyú bányászaté 25 százalékkal nőtt.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. Ezen belül a legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 13,8 százalékkal emelkedett. Mindössze egy alágazatban, az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban esett vissza a kibocsátás, 70 százalékkal. 

A legnagyobb mértékben, 22 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, nagyrészt a villamosmotor-, áramfejlesztő-gyártás felfutása eredményeként. Az új belföldi rendelések 4,1, az új exportrendelések 23 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!