Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
mfor.hu

Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.

Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene – a tavaly február végi (első) pánikvásárlási hullám eredményeként – a nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. 2021. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Februárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,9 százalékkal csökkent.

(Fotó: Pixabay)(Fotó: Pixabay)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,5 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,6 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,6 százalékkal mérséklődött. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 3,3 százalékkal csökkent.

Nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (0,8 százalék). A forgalom volumene csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (13 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (15 százalék), a bútor-, műszakicikk- (18 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (24 százalék), valamint a használtcikküzletekben (28 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26 százalékkal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumenesése továbbra is kitart, 10,4 százalékkal volt kevesebb a tavalyi értéknél.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 18 százalékkal csökkentek.

Februárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 946 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,9 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5 százalékkal csökkent az értékesítés volumene - közölte a KSH.

Lejtmenetben

Az adatokra regálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője közölte: a magyarországi kiskereskedelem továbbra is trendszerű lejtmenetben van.  A részleteket nézve minden szektor csalódást keltő teljesítményt hozott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 3,5 százalékos forgalomcsökkenést regisztrált éves összevetésben. E mögött a tavaly februári igen jelentős élelmiszerfelhalmozás okozta magas bázis áll.

Az otthonról munkát végzők száma februárban tovább emelkedett, így nem meglepő módon az üzemanyagtöltő állomások forgalma 10,4 százalékkal zuhant éves bázison. A nem-élelmiszer kiskereskedelem esetében is magas a tavalyi bázis, mivel akkor főként a gyógyszer- gyógyászatitermék, illatszer üzletek eladása megugrott. Az idén márciusi lezárások előtt hasonló rohamot nem látni, egyedül az iparcikk jellegű vegyes üzletekben tudott nőni a forgalom és összességében a nem élelmiszer-kiskereskedelem 3,3 százalékkal zsugorodott éves alapon.

Az elmúlt hónapok trendjét figyelve meglehetősen aggasztó, amit a kiskereskedelemben az adatok mutatnak. Ráadásul a márciusi járványügyi korlátozások vélhetően tovább ronthatták a szektor teljesítményét. Vagyis az első két hónapban látott 3,9 százalékos év/év esés csak még rosszabb lesz márciussal, így vélhetően az első negyedévben a fogyasztás igen jelentős mértékben visszafogja majd a GDP-t. Ezek alapján szinte borítékolható, hogy 2021 első negyedévében újból zsugorodik a GDP negyedéves alapon, vagyis végül mégsem sikerült elkerülni a W-alakú recessziót - véli Virovácz Péter.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.