<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A péntek este megjelent Magyar Közlönyből az ugyan kiderült, hogy egy Energia-vészhelyzeti Operatív Törzs felállításáról döntött a kormány, viszont azt továbbra sem tudhatjuk, hogy mik lesznek a rezsicsökkentés augusztustól érvényes korlátozásának pontos részletei.

A péntek esti Magyar Közlönyből kiderült, hogy az energia-vészhelyzettel kapcsolatos, korábban bejelentett hét pont végrehajtásának fő felelőse Palkovics László technológiai és ipari miniszter lesz, emellett pedig egy Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset is felállít a kormány.

Nincsenek konkrétumok a rezsicsökkentés korlátozásáról a Közlönyben. Fotó: DepositphotosNincsenek konkrétumok a rezsicsökkentés korlátozásáról a Közlönyben. Fotó: Depositphotos

Palkovics feladatai között az alábbiakat részletezi a közlöny:

  1. a kedvezményes lakossági villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések (a gazdaságfejlesztési és a pénzügyminiszterrel együttműködésben);
  2. a lignit tüzelőanyag kitermelésének növelése;
  3. a Mátrai Erőmű mind a négy blokkjának újra termelésbe állítása és a folyamatos termelés biztosítása;
  4. a hazai földgázkitermelés 1,5 milliárd m3-ről 2 milliárd m3-re való emelése;
  5. a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása;
  6. a következő téli magyar földgázellátás biztosításához szükséges földgázkészlet betárolása (a külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint a gazdaságfejlesztési miniszterrel és a pénzügyminiszterrel együttműködésben)
  7. az energiahordozókra vonatkozó exportkorlátozás bevezetésére való javaslattétel (az agrárminiszterrel és a gazdaságfejlesztési miniszterrel együttműködésben)

Az újonnan felállított Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzset a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely vezeti, és tagjai lesznek még:

a) a Miniszterelnökséget vezető miniszter által delegált személy,

b) a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által delegált személy,

c) a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára által delegált személy,

d) az igazságügyi miniszter által delegált személy,

e) a pénzügyminiszter által delegált személy,

f) a technológiai és ipari miniszter által delegált személy,

g) a gazdaságfejlesztési miniszter által delegált személy,

h) a külgazdasági és külügyminiszter által delegált személy,

i) a belügyminiszter által delegált személy,

j) a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos,

k) az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója által delegált személy.

Emellett a törzs munkájában személyesen vagy delegált képviseletében részt vesz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke, az Országos Atomenergia Hivatal elnöke.

A kormányzat tehát továbbra sem árult el konkrét számokat a rezsicsökkentés-csökkentésről, és Németh Szilárd rezsibiztos legfrissebb nyilatkozatai sem adtak támpontot ehhez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.