2018. április 24. 14:19
MTI

Az MNB döntése megfelelt az elemzők várakozásainak.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.


Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a piac most és a közeljövőben sem számít szigorításra a magyar jegybanktól.

Egyrészt egy ilyen lépéssel a magyar jegybankárok várhatóan megvárják, hogy az Európai Központi Bank induljon el a szigorítás - a mostaninál kevésbé lazább monetáris feltételek - arányába, például a pénzpumpa visszafogásával.

Másrészt az esetleges nemzetközi szigorítási ciklusban is inkább lemaradó lesz a magyar jegybank, amely a közelmúltban jelezte, hogy a hitelezést szeretné még jobban felpörgetni a mostaninál szélesebb ügyfélkörben és alacsonyabb hiteldíjak mellett. Márpedig a hitelezés élénkítése a szigorúbb monetáris feltételek, az esetlegesen magasabb kamatszintek mellett nehéz feladat lenne. Ezért összességében az MNB várhatóan csak a többi jegybank után mozdulhat el a szigorítás felé.