TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 18. 08:21
MTI

A koronavírus-járvány intézkedéseit összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján beszélt Donald Trump péntek este.

A Koronavírus Élelmiszersegély-programnak nevezett keretből biztosított 19 milliárd dollárból 16 milliárdot közvetlen támogatással adnak, a többi kölcsön formájában vehető igénybe. Az amerikai elnök azt is bejelentette, hogy ezen kívül a kormányzat 3 milliárd dollár értékben vásárol fel a gazdáktól, és az árut a rászorulókat segítő élelmiszerbankokba szállítják. A segítség részleteit a sajtókonferencián jelenlévő Sonny Perdue szövetségi agrárminiszter ismertette. A kormányzat korábban már 28 milliárd dolláros támogatással segítette ki a farmereket és az állattenyésztőket.

Trump bejelentette, hogy telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és az Egyesült Államok kész lélegeztetőgépekkel segíteni a déli szomszédos államot.

Donald Trump amerikai elnök beszél a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Házban 2020. április 2-án. MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch Donald Trump amerikai elnök beszél a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján a washingtoni Fehér Házban 2020. április 2-án. MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Az elnök viszonylag részletesen foglalkozott a médiában és a politikai életben megjelent, a gazdaság és a mindennapi élet újraindítására vonatkozó egyes információkkal, amelyeket "nagyon pártosnak" és "félrevezetőknek" minősített. Nem nevezett meg ugyan egyetlen politikust vagy médiumot sem, de a sajtókonferencia utáni első kommentárok emlékeztettek a közte és Andrew Cuomo New York-i kormányzó közötti pénteki rövid vitára a tagállamoknak nyújtott segítséget és a vírusteszteket illetően. Trump a sajtókonferencián úgy fogalmazott: "néhányan abszolút kudarcot vallottak a tesztelésre vonatkozó hatáskör értelmezésében".

"Nagyon is felkészültek vagyunk a járványra" - szögezte le Donald Trump. Megemlítette, hogy a szövetségi kormányzat 2900 plusz kórházi ágyat bocsátott New York városának rendelkezésére, és a haditengerészet kórházhajója is Manhattannél horgonyoz. De nem is volt mindre szükség, mondta, hozzátéve, hogy a kormányzó kérésére inkább óvatosságból túlbecsülték az igényt. "Fantasztikus munkát végeztünk" - fogalmazott.

Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy egyes államok kormányzói "túlságosan is szigorúak" voltak a kijárási korlátozások elrendelésekor. Egyben védelmébe vette az e szigor ellen tüntetőket, akiket egyébként péntek délutáni Twitter-bejegyzéseiben bátorított is.

Mike Pence alelnök közölte, hogy naponta 120 ezer vírustesztet végeznek az ország kórházaiban, és van elég készlet ahhoz, hogy az egyes államok megkezdhessék a gazdaság újraindításának első szakaszát. Hangsúlyozta, hogy nem a szövetségi kormánynak, hanem az államok kormányzóinak kell bonyolítaniuk a tesztelést.

A tesztelés egy nagyon fontos része a járvány elleni küzdelemnek, de ellentétben azzal, amit sokan hangoztatnak, a tesztelés nem minden - hangsúlyozta Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, kiemelve a társadalmi távolságtartás és a kijárási korlátozások betartásának fontosságát. Hozzátette, hogy "technikai problémák miatt" a járvány kitörésekor még nem volt elegendő vírusteszt. A professzor elmondta azt is, hogy rajta pénteken végeztek újabb tesztet, amely negatív lett.
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.