3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A tíz legnagyobb magyarországi adófizető tavaly összesen 1400 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe. Öt hazai bankon kívül egy állami cég, egy olajcég, egy gyógyszergyártó, egy telekommunikációs vállalat és egy autógyár alkotja ezt a díszes társaságot.

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – jelentette ki Varga Mihály. A pénzügyminiszter egy 22 évvel ezelőtti eseményt megújítva díjazta Magyarország 10 legnagyobb adózóját. Az tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország érte el az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést az Európai Unióban, az áfarés mértéke 22,3 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent.

A pénzügyminiszter a legnagyobb adóteljesítménnyel bíró cégeket díjazta
A pénzügyminiszter a legnagyobb adóteljesítménnyel bíró cégeket díjazta
Fotó: Mfor / Dala Gábor

A 10 legnagyobb adózó által befizetett adó teljes összege 1400 milliárd forint, amely jelenértékben is 20 százalékos többletet jelent a 22 évvel ezelőtti, 400 milliárd forintos összeghez képest – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: „a 2010-es kormányváltást követően a nemzeti kormány úgy alakította át az adórendszert, hogy az a termelést ösztönözze. Mára Magyarország adócsökkentési politikája nemzetközileg is elismert, OECD-országok körében vezetett adó-versenyképességi rangsorban hazánk tavaly már a 11. helyen szerepelt” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a további gazdaságfehérítő intézkedésekről szólva ismertette: az online pénztárgépek, az áruforgalmat ellenőrző EKÁER-rendszer, valamint a NAV online számlarendszere bevezetésével 2010 és 2021 között 4000 milliárd forint többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek.

A miniszter arra is rámutatott, hogy Európában ma nálunk a legalacsonyabb, vagyis 9 százalékos a társasági adó, a személyi jövedelemadó kulcsa több mint felére csökkent, a munkáltatói adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérsékelődtek. A tárcavezető emlékeztetett: a 2016-ban kötött adócsökkentési és bérnövelési megállapodás a mai napig gondoskodik a minimálbér és a garantált bérminimum folyamatos emelkedéséről. Mint mondta: az adóhatóság átalakításának köszönhetően a NAV ma évente több mint 5 millió magánszemély adóbevallását készíti el.

2023-ban Magyarország 10 legnagyobb adózója:

  • az Audi Hungaria Zrt.,
  • a K&H Bank Zrt.,
  • a Magyar Telekom Nyrt.,
  • az MBH Bank Nyrt.,
  • a MOL Nyrt.,
  • az OTP Bank Nyrt.,
  • a Raiffeisen Bank Zrt.,
  • a Richter Gedeon Nyrt.,
  • a Szerencsejáték Zrt.,
  • az UniCredit Bank Zrt..

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!