2018. május 14. 09:46
MTI

Márciusban 2,4 százalékkal elmaradt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbi állapottól.

Márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól, amikor azóta is példátlan mértékben 13,9 százalékkal nőtt a kibocsátás. Mivel az idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017-ben, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt - erősítette meg hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havitól 0,7 százalékkal elmaradt az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye márciusban.

illusztráció (MTI) illusztráció (MTI)


Az első negyedévben az ipari termelés 2,5 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások volumene 0,2 százalékkal mérséklődött, a 37 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,9 százalékkal emelkedett.

Márciusban az ipari export volumene 4,1 százalékkal elmaradt a tavaly márciusitól. A járműgyártás kivitele 4,0 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai is 2,6 százalékkal mérséklődtek.

Az ipar belföldi értékesítése 8,0, ezen belül a feldolgozóiparé 3,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.