TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 23. 17:44

A karantén lazításának köszönhetően már ezekben a hónapokban elkezdődhet a fellendülés Németországban. Igaz, még így is csaknem hét százalékkal esik majd a GDP, és félmillióval nőhet a munkanélküliek száma.

Nyilvánosságra hozta felülvizsgált gazdasági prognózisát a német kormány gazdaságpolitikai tanácsadó testülete.

Berlin. (Depositphotos) Berlin. (Depositphotos)

Túl vannak a nehezén, de... 

A „gazdasági bölcsek” jelentése szerint a koronavírus ellenes korlátozó intézkedések fokozatos lazításának köszönhetően Németország már túl van a krízis nehezén, és nyáron megindulhat a fellendülés.

Igaz, a gazdaság így is akkora zuhanást produkálhat, amekkorára a szövetségi köztársaság történetében még nem volt példa.

Ami a konkrét számokat illeti,

a GDP idén 6,9 százalékkal csökkenhet 2019-hez képest. A második félévben ugyanakkor már növekedhet a gazdaság, jövőre pedig 4,9 százalékos plusz várható.

A foglalkoztatottak száma - az állami támogató intézkedések ellenére - 500 ezerrel esik vissza becslések szerint. A munkanélküliség a tavalyi 5 százalékról 6,1-re emelkedik, és ezen a szinten marad jövőre is.

A testület a jelentés elkészítése során abból indult ki, hogy sikerül elkerülni a koronavírus-járvány második hullámát.

Kiemelt fontosságú továbbá, hogy miként alakul a globális helyzet, és mennyire rázódik helyre a többi ország gazdasága, hiszen ez jelentősen befolyásolja a német export alakulását.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint továbbra is nagy a bizonytalanság, a meggyengült export pedig fékezi a gazdaságot.

A kieli IfW gazdaságkutató intézet korábban hasonló, 6,8 százalékos GDP-csökkenést vetített előre az idei évre. A második negyedévben pedig 12 százalékkal zuhanhat a gazdaság teljesítménye, ami szintén negatív rekord.  

Az intézet becslései szerint a koronavírus-válság egymillió munkahelyet visz el.

130 milliárdos csomag

Angela Merkel német kancellár június elején jelentette be, hogy 130 milliárd eurós csomaggal enyhíti a járvány elleni harc negatív következményeit.

Ideiglenesen csökkentik az áfát, egyszeri gyermektámogatást adnak, valamint segítik az önkormányzatokat és a válságnak leginkább kitett ágazatokat.

A költségek fedezésére az állam új hiteleket vesz fel.

A német gazdaság állapota Magyarország számára is kiemelten fontos, hiszen a két gazdaság  ezer szállal (kereskedelem, hazai német cégek stb.) kötődik egymáshoz.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.