1p

Fókuszban Paks és a vegyi üzemek.

Iparbiztonsági hozzájárulás fizetésére kötelezné egy új törvényjavaslat a magyarországi atomerőműveket, és a vegyi üzemeket egy részét – írja a Telex a parlament.hu-ra felkerült törvénytervezetre hivatkozva.

A hozzájárulás mértéke az előző évi nettó árbevétel 0,042 százaléka, tehát egy 100 milliárdos forgalmú cégnél ez 42 millió forint lenne.

A törvény a paksi atomerőműn kívül azokra a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekre vonatkozik, amelyek környezetében lakossági riasztó rendszer működik. A törvényjavaslat nem részletezi, hogy pontosan mit jelent az üzemek környezete, de ilyen riasztó berendezésből az országban több száz van, így valószínűleg minden nagyobb vegyipari létesítményre vonatkozna a javaslat. Ebbe beletartoznának az akkumulátorgyárak is. A javaslat indoklása szerint a befolyó összegből az érintett gyárak környékén a katasztrófavédelem által működtetett meteorológiai és vegyi monitoringrendszereket fejlesztenék az üzemeltetés mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!