2020. március 28. 10:49

Egy ideje már benne volt a levegőben, hogy komolyabb kijárási korlátozásokat fognak bevezetni Magyarországon – ez Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése után valósággá vált.

Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szerint március 28. és április 11. között két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el, az idősek és a fiatalok külön idősávban mehetnek majd vásárolni, és az éttermekben csak elvitelre lehet majd ételt rendelni. A rendelet további részleteiről ebben a cikkünkben olvashat. >>>

A most bevezetett intézkedéseknek alapvetően az a célja, hogy rávegye a magyarokat arra, hogyha nincsen fontos dolguk, akkor inkább maradjanak otthon.

Azt a rendelet nem szabályozza, hogy kinek helyileg hol kell átvészelnie ezt az időszakot, azaz például az albérletben lakó, de hivatalosan más lakcímre bejelentkezetteknek emiatt nem kell aggódnia.

Mire kell figyelni, hogyha mégis az utcára megyünk?

Az egyik legfontosabb szabály az elkövetkező két hétben a nyilvános helyen egymástól 1,5 méteres távolság betartása lesz, amelyet minden helyzetben, így például a tömegközlekedésen is tartani kell majd. Szintén nagy változást jelent az, hogy délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek mehetnek a boltokba, gyógyszertárakba, drogériákba, piacokra, azaz ebben az időszakban a fiatalabbaknak ezeket el kell kerülnie.

Nem kell igazolás a munkához

Kijárási korlátozás idején nem kell külön igazolás ahhoz, hogy bemenjünk dolgozni, ahogy ez az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott, újságírói kérdésre válaszul.

A nem-létfontosságú üzletekben az eddigi délután három óráig tartó nyitva tartás ugyan elméletileg továbbra is érvényes, az azonban a rendeletből nem derült ki egyértelműen, hogy például az, aki az elkövetkező hetekben, mondjuk venne egy szekrényt egy bútorboltban, pontosan milyen feltételek mellett teheti meg mindezt.

Az utcára ún. „alapos indokkal” lehet kilépni, amelybe a gyakorlatban azért viszonylag sok minden belefér. Lehet futni, sétálni, parkban edzeni, amíg a 1,5 méteres távolságot betartva történik mindez, és ugyanez érvényes a kutyasétáltatásra is. De alapos indoknak számít még egyebek mellett:

  • a munkához szükséges alapanyagok (pl. építőanyag) beszerzése,
  • a pszichológusok és pszichiáterek látogatása, valamint például a gyógytorna,
  • a szűkkörű esküvő és temetés,
  • az állateledel vásárlás és az állatkórház,
  • a tankolás és a dohányboltban történő vásárlás,
  • valamint a fodrászat és a manikűr is.

Milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni?

A fodrászat és a manikűr ugyan átcsúszott az „alapos indokok” szűrőjén, viszont más szépségápolási és wellness-szolgáltatást nem említ a kormányrendelet – igaz, a konditermek, szoláriumok és egyéb edzések egyébként is gyakorlatilag teljesen leálltak.

Szigorítások jönnek a vendéglátás terén is, hiszen ezentúl csak elvitelre lehet kérni az éttermekben és cukrászdákban, így a barátokkal történő kocsmázásról és sütizésről szintén le kell mondanunk.

Április 11-ig ez lesz

A március 28-ával életbe lépett intézkedések előreláthatóan két hétig tartanak majd, de azt már a rádióinterjúban is jelezte Orbán Viktor, hogy szükségszerűen készen állnak arra, hogy meghosszabbítsák az intézkedéseket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.