<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az orosz-ukrán háború 225. napja bővelkedett az eseményekben - esti hírösszefoglalónkba ezekből válogattunk. 

 • Joe Biden amerikai elnök nem zárja ki, hogy a G20-ak jövő hónapra tervezett ázsiai csúcstalálkozóján tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – Biden úgy fogalmazott, hogy „majd meglátjuk”. Egyelőre egyik elnök utazási terve sincs megerősítve, így az sem biztos, hogy Putyin egyáltalán ott lesz a találkozón.
   
 • A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain, ország nemzetgazdasági hivatala súlyos szabotázst és komoly károkat említett. Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, a helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, s leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.
   
 • Az ukrán erők felszabadították Hrekivka falut az orosz megszállás alól a Donyec-medencei Luhanszk megyében - közölte Szerhij Hajdaj, a régió kormányzója Facebookon. Hrekivka felszabadult. A heves harcok folytatódnak a luhanszki régió más településeiért - írta bejegyzésében a kormányzó. Szavai szerint az oroszok Harkiv megyéből és a Donyeck megyei Liman városból a luhanszki régió területére menekültek, így - mint fogalmazott - nehezebb lesz onnan kiűzni őket.
   
 • Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács csütörtökön új szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására - közölte a brüsszeli testület. Ami a kereskedelmet illeti, az EU meghosszabbította az Oroszországból származó acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További importkorlátozások vonatkoznak a cellulózra és a papírra, a cigarettára, a műanyagokra és a kozmetikumokra, valamint az ékszeriparban használt elemekre, például drágakövekre és nemesfémekre, amelyek összességében jelentős bevételt jelentenek Oroszországnak.
   
 • Újabb harminc személy és hét szervezet került fel az Európai Unió szankciós listájára, köztük Julija Csicserina és Nyikolaj Rasztorgujev énekesek, akiket háborúpárti „propagandaművészeknek” nevez a rendelet.
   
 • Október eleje óta az ukrán fegyveres erők a déli Herszon megyében több mint 400 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel az orosz megszállás alól - jelentette ki Natalija Humenyuk, a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője. Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán vezérkar műveleti igazgatóságának főnöke pedig sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán erők az elmúlt öt nap alatt 29 települést szabadítottak fel Herszon megyében.
   
 • A sajtóközpont vezetője a szeptember 21-étől kezdődően mozgósított oroszok már megjelentek a déli fronton. „Igen, már vannak jelei az újonnan mozgósítottak megjelenésének, de nem tűnnek friss erőnek. Nem túl felkészültek, inkább ágyútöltelékül szolgálnak” - fogalmazott.
   
 • A washingtoni hadtudományi intézet (ISW - Institute for the Study of War) szakértői legfrissebb elemzésükben - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy a harkiv megyei ukrán ellentámadás erőben még nem érte el a tetőpontját, és most a luhanszki régió felé halad.
   
 • A városi hatóságok szerint hét orosz rakéta ért egy lakóházat Zaporizzsjában csütörtökön kora reggel. Az első híradások két halottról szóltak, ezt időközben háromra emelték.
   
 • Kijevbe érkezett Samantha Power, az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) vezetője, és bejelentette, hogy a USAID 55 millió dollárral segít Ukrajnának felkészülni a télre.

(The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.