2p

A horvát kormány az autópályák kivételével két hétre rögzítette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján.

A rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik, a prémium üzemanyagok szabadárasak maradnak mindenhol.

Az eurosuper 95 árát 13,50 kunában (715,50 forint), az eurodízelét 13,08 kunában (693,24) határozta meg a kabinet.

A kormányfő kiemelte: ha nem avatkoznak be, keddtől a benzin ára 14,57 kunába, a dízelé 14,06 kunába kerülne. Ezek az árak most az autópályákra lesznek érvényesek - mondta, hozzátéve, hogy az ársapka a horvát benzinkutak 94 százalékát érinti.

Horvátországban az elmúlt időszakban nem maximálták a kőolajtermékek árát. Zágráb ehelyett rögzítette a kereskedői árrést és ideiglenesen csökkentette a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékét.

Figyelem: az ilyen, autópálya menti benzinkutakra nem vonatkozik az árstop! Fotó: Depositphotos
Figyelem: az ilyen, autópálya menti benzinkutakra nem vonatkozik az árstop! Fotó: Depositphotos

Aki Szlovéniába vagy Horvátországba utazik, ne magyar árakra számítson

Szlovéniában ehhez képest éppen keddtől törlik el a benzinárstopot - így mintegy 700-720 forint körüli árak jönnek a jelenlegi árfolyamon a keddig érvényes "árstopos" 620-660 forint helyett. Szlovéniában ezért mindenki tankolni akar, máris ellátási problémák merültek fel országszerte. Összességében az látszik, hogy a most rögzített árak Horvátországban nagyjából megegyeznek a piacivá váló árakkal Szlovéniában - egyelőre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!