3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet (kgö) Iváncsa község és Rácalmás város közigazgatási területén található. Itt óriási fejlesztések jönnek, de az iparűzési adóból a szomszédos, jobbikos vezetésű Dunaújváros egy fillért sem fog kapni, hiába szóltak erről előzetes megállapodások.

A hétfő esti Magyar Közlöny rendelkezése szerint lett egy új különleges gazdasági övezet az országban. Az új ilyen zóna Iváncsa és Rácalmás területén található, érintett Adony és Kulcs is, és a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet nevet kapta.

Az első különleges gazdasági övezetet emlékezetes módon Gödön alakította ki a kormány tavaly tavasszal. Annak az ügynek azért volt nagy, negatív visszhangja a nem-kormánypárti oldalon, mert az intézkedés értelmében a gödi Samsung-gyár nem a városnak, hanem a megyének fizeti az iparűzési adót, amit onnan osztanak majd tovább. Ezzel az ellenzéki vezetésű Göd a költségvetése szempontjából létfontosságú összegektől esik el, és a kormány kritikusai szerint ez a húzás nem egyéb, mint a város kivéreztetése.

A mostani esetben sem lesznek megalapozatlanok ezek a felvetések, mert a most átvett területek bizonyos gazdsági értelemben az ellenzéki, jobbikos vezetésű Dunaújvároshoz tartoznak, ebben a zónában működik a Hankook-gyár, és ide tervez új akkumulátor-gyárat építeni a dél-koreai SK Innovation. Mint a 444 emlékeztet, az SK Innovation konkrétan a legnagyobb európai beruházását hozza Iváncsára, 681 milliárd forint értékben, az egységük mellett a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet, illetve Rácalmáson a Hankook a mostani abroncsgyárában tervez 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.

Mindezek miatt az új kormányhúzással Dunaújváros milliárdoktól esik el, mert bár egyik beruházás sem dunaújvárosi, volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, mert a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült. A terület kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítása azonban mindennek alávág, mert a kgö-kről szóló törvény kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen, a törvény értelmében minden iparűzési adó megy tehát Fejér megyéhez.

Az új kgö július elsején jön létre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!