<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet (kgö) Iváncsa község és Rácalmás város közigazgatási területén található. Itt óriási fejlesztések jönnek, de az iparűzési adóból a szomszédos, jobbikos vezetésű Dunaújváros egy fillért sem fog kapni, hiába szóltak erről előzetes megállapodások.

A hétfő esti Magyar Közlöny rendelkezése szerint lett egy új különleges gazdasági övezet az országban. Az új ilyen zóna Iváncsa és Rácalmás területén található, érintett Adony és Kulcs is, és a Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet nevet kapta.

Az első különleges gazdasági övezetet emlékezetes módon Gödön alakította ki a kormány tavaly tavasszal. Annak az ügynek azért volt nagy, negatív visszhangja a nem-kormánypárti oldalon, mert az intézkedés értelmében a gödi Samsung-gyár nem a városnak, hanem a megyének fizeti az iparűzési adót, amit onnan osztanak majd tovább. Ezzel az ellenzéki vezetésű Göd a költségvetése szempontjából létfontosságú összegektől esik el, és a kormány kritikusai szerint ez a húzás nem egyéb, mint a város kivéreztetése.

A mostani esetben sem lesznek megalapozatlanok ezek a felvetések, mert a most átvett területek bizonyos gazdsági értelemben az ellenzéki, jobbikos vezetésű Dunaújvároshoz tartoznak, ebben a zónában működik a Hankook-gyár, és ide tervez új akkumulátor-gyárat építeni a dél-koreai SK Innovation. Mint a 444 emlékeztet, az SK Innovation konkrétan a legnagyobb európai beruházását hozza Iváncsára, 681 milliárd forint értékben, az egységük mellett a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárd forintból telephelyet, illetve Rácalmáson a Hankook a mostani abroncsgyárában tervez 2022-re tervez egy nyolcmilliárdos beruházást.

Mindezek miatt az új kormányhúzással Dunaújváros milliárdoktól esik el, mert bár egyik beruházás sem dunaújvárosi, volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, mert a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült. A terület kiemelt gazdasági övezetté nyilvánítása azonban mindennek alávág, mert a kgö-kről szóló törvény kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére kiterjedjen, a törvény értelmében minden iparűzési adó megy tehát Fejér megyéhez.

Az új kgö július elsején jön létre.