<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A BioNTech cég csapata kapta az idei Deutscher Zukunftspreis (Német Jövő Díja) kitüntetést a világ első Covid-19-ellenes vakcinájáért, az orvostudományban új korszakot nyitó mRNS-technológiáért, amely Karikó Katalin felfedezésein alapul.

A további kutatómunka támogatására szolgáló 250 ezer euró (91 millió forint) pénzjutalommal járó kitüntetést Frank-Walter Steinmeier német köztársasági elnök adta át szerda este Berlinben a mainzi biotechnológiai cég négy vezetőjének, a három alapítónak (Özlem Türeci, Ugur Sahin, Christoph Huber) és az alelnöknek, a biokémikus Karikó Katalinnak.

Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)Karikó Katalint ábrázoló ötemeletes falfestmény a budapesti Krisztina körúton (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A mély ismeretekre és évtizedes immunterápiai tapasztalatokra támaszkodó csapatnak példátlanul rövid időn belül sikerült kifejlesztenie, és az elvégzett vizsgálatok alapján jóváhagyatnia a Covid-19 elleni oltóanyagot - hangsúlyozta a német államfő.

hirdetés

Biztonságos és hatékony oltóanyag kifejlesztésével a Biontech kutatói világszerte vélhetően emberek millióit mentették meg a haláltól és egy súlyos lefolyású betegségtől - mondta a ceremónián a dpa tudósítása szerint Anja Karliczek német kutatási miniszter.

Karikó Katalin a BioNTech-alapító orvosházaspárral és más kutatókkal együtt nyerte el korábban a William B. Coley-díjat, az Asztúria Hercegnője Díjat, a Novo Nordisk-díjat, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat. A Szegedi Tudományegyetem összesítése szerint Karikó Katalin, az SZTE díszdoktora és alumnája - egyedül vagy másokkal együtt - már több mint félszáz kitüntetést kapott kutatásaiért.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.