2018. október 3. 15:04
MTI

Az unió meghosszabbította a cikkekre vonatkozó importvámok hatóidejét, mert attól tart, hogy enélkül az orosz és ukrán gyártók egyszerűen letarolnák az államszövetség piacát. 

Az Európai Bizottság vizsgálatát követően úgy döntött, hogy az Oroszországból és Ukrajnából származó varrat nélküli acélcsövek behozatalára érvényes dömpingellenes intézkedéseket további öt évig fenn kell tartani - közölte az uniós bizottság szerdán.

Mint közölték, az intézkedést annak érdekében kell fenntartani, hogy biztosítani lehessen a méltányos feltételeket az uniós termelők számára. Célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsen az Európai Unió acélipara számára.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az uniós tagországok mind Oroszországból, mind pedig Ukrajnából jelentős dömpingelt acéláru importot bonyolítanak le. Amennyiben az intézkedések megszűnnének, valószínűleg jelentősen növekedne az orosz és ukrán behozatal, amely fenyegetően hatna az uniós piacra, többek között Csehországban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. A döntés munkahelyeket védelmez egy olyan ágazatban, amely ma több mint 13 ezer embert foglalkoztat.

Mint elmondták, a vámok 24,1 százaléktól 35,8 százalékig terjednek az Oroszországból származó acélcsövek behozatalára. A dömpingellenes vám az Ukrajnából származó importra 12,3 százaléktól 25,7-ig terjed. Jelenleg 52 kereskedelmet érintő védelmi intézkedés van érvényben az acél- és a vastermékekre vonatkozóan - közölték.