2p

A kormány nem teljesítette a helyreállítási tervben szereplő, szélerőművekkel kapcsolatos vállalásait - mondta az LMP frakcióvezető-helyettese hétfői, budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Csárdi Antal arról beszélt: a kormány március 31-re ígérte a szélerőműtelepítések "abszurd korlátozásainak" megszüntetését. Arra is ígéretet tettek, hogy eddig a határidőig nyilvános, átfogó konzultációt tartanak a szélerőművekről, valamint az önkormányzatokkal is "átlátható és átfogó párbeszédbe" kezdenek a témában. Az LMP múlt héten számos helyen kereste a konzultációs lehetőséget és a jogszabálytervezetet de nem találták ezeket - tette hozzá. Értékelése szerint a kormány ragaszkodik az orosz fosszilis energiához, amely nem olcsó és nem is lesz az, ráadásul veszélyes is.

Megjegyezte, tudják, hogy a kormányon és a Fideszen belül is viták vannak a szélturbinák engedélyezéséről és hogy miniszterelnök az ellenzők közé tartozik, de úgy tűnt, hogy az uniós források miatt ő is "beáll a sorba", mégsem történt semmi. Kitért arra: az LMP számos alkalommal benyújtotta már a szélerőművek engedélyezéséről szóló határozati javaslatát, de a fideszes többség rendre leszavazta a kezdeményezést.

A szélerőművek sztorija sem egyszerű. Fotó: Depositphotos
A szélerőművek sztorija sem egyszerű. Fotó: Depositphotos

Csárdi Antal jelezte, a parlament hétfői ülésén azonnali kérdést fog feltenni a témában, mert "válaszokat kell kapni", hogy mikor kezdődik el a társadalmi konzultáció, a párbeszéd az önkormányzatokkal, és mikor fog megszületni a törvény, ami lehetővé teszi a szélturbinák telepítését.

Azt is mondta, nem engedik, hogy a kérdés lekerüljön a napirendről, addig fogják újra és újra benyújtani a határozati javaslatukat, addig kérdezik újra és újra a kormányt, amíg kénytelen nem lesz eleget tenni saját vállalásának. Az ellenzéki politikus hibás útnak nevezte, hogy megújuló energiák helyett gázturbinákkal és paksi bővítéssel akarja a kormány biztosítani az energiát ahhoz, hogy "akkumulátorgyarmatot" csináljon Magyarországból. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!