2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az EP-képviselő sem hozott jó híreket az elkészült uniós jelentés Magyarországra vonatkozó részeiről.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, kiszivárgott az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozandó éves jogállamisági jelentése. Ujhelyi István független európai parlamenti képviselő is kapott bennfentes információkat a jelentés tartalmáról. Ezek szerint a Bizottság továbbra is elégedetlen a magyar kormány lépéseivel.

"Megbízható forrásaim szerint a testület rögzíti ugyan, hogy Magyarország számos jogszabályi reformot elfogadott az utóbbi időben a jogállamisági kritériumok teljesítése érdekében, azonban egyértelművé teszik azt is, hogy a munka még messze nincs elvégezve"

- írja bejegyzésében a politikus, aki szerint a korábbi írásunkban kiemelt problémák mellett a jelentés kifogásolja többek közt azt is, hogy "a vagyonnyilatkozati rendszer teljes és átfogó reformja még mindig nem történt meg, de hiányosságokat tapasztalnak a politikai pártok, illetve a kampányok finanszírozásának szükséges átláthatósága kapcsán is".

A médiával kapcsolatban pedig így fogalmaz Ujhelyi:

"A jogállamisági jelentés kifejezetten kritikus azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány nem tett érdemi lépéseket a tavalyi jelentésben a médiapluralizmus hiánya miatt már megfogalmazott problémák kapcsán, továbbra is aggályos szerintük például a médiahatóság funkcionális függetlenségének ügye, illetve a közmédia szerkesztői- és pénzügyi szabadsága is. Továbbra is komoly problémának tartják, hogy nem történt és nincs is tervben olyan jogszabályi reform, amely a médiában megjelenő állami hirdetéseket szabályozná az európai értékeknek megfelelően, de aggodalmukat fejezik ki az újságírókat érintő Pegasus-botrány és annak feltáratlansága miatt is."

A képviselő szerint a jelentés "újabb szégyenfolt közös hazánknak, amelyért azonban kizárólag a Fidesz-kormány a felelős".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!