<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Másodfokon tárgyalják Kocsis István és társai perét.

Manapság ritkán olvasni Kocsis Istvánról, pedig egy időben fontos ember volt az állami tulajdonban lévő cégek világában. A gépészmérnök végzettségű Kocsis fontos beosztásokban dolgozott a BKV-vál, a Magyar Villamos Műveknél, a Paksi Atomerőműnél, illetve az ÁPV-nél, vagyis az Állami Privatizációs és Vagyonkezelőnél. Mint a felsorolás mutatja, vagy kivételes képességű menedzserről van szó, vagy más okból kapott bizalmat a legkülönfélébb állami vállalatok vezetésére.

Kocsis István (fotó: Fazekas István)
Kocsis István (fotó: Fazekas István)

Kocsis kapcsán a jó politikai beágyazottságot szokták emlegetni, mint ami mindig a felszínen tartotta. Most viszont szorult helyzetben van az egykori sztármenedzser, egy komoly per van ugyanis folyamatban ellene, és bár az elsőfokú ítélet alapján megkönnyebbülhetett, az ügyészség indítványára másodfokon is tárgyalják az ügyét. - derül ki a ma szétküldött bírósági tárgyalási tájékoztatóból.

Az MVM-es időkhöz köthető ügyben az ügyészség azzal vádolta Kocsist (aki az elsőrendű vádlott) és társait, hogy a Magyar Villamos Művek vezetőiként és alkalmazottaiként - beosztásukat felhasználva - különböző, ténylegesen meg nem valósult beruházások előkészítése során, bűnszervezetet létrehozva vagyonkezelői kötelezettségüket szándékosan megszegték és ezzel összefüggésben több milliárd forintos kárt okoztak az állam tulajdonában álló társaságnak, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak.

A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés. A vádirati tényállás szerint a cselekmények elkövetése során a Sz.Á. másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó off– shore céget is felhasználtak.

Mint a portálunkhoz eljuttatott tájékoztatásból kiderül, a Kaposvári Törvényszék megismételt eljárást követően az elsőrendű (I. r) vádlottat hűtlen kezelés bűntette és 2 rendbeli sikkasztás bűntette, míg a III.r. vádlottat 2 rendbeli sikkasztás bűntette és pénzmosás bűntette miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette. A II.r. vádlottat 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette és pénzmosás bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette, egyúttal 4 évre eltiltotta gazdálkodó szervezet vezetésétől. A II.r. vádlottat a bíróság további 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette. A bíróság a IV.r. vádlottat orgazdaság bűntette és pénzmosás bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette.

Erre közel egy évvel ezelőtt került sor. Az ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére, valamint a II.r. és a IV.r. vádlottak jelentettek be fellebbezést. A másodfokú tárgyalásra február 14-én kerül sor a Pécsi Ítélőtáblán.