<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Holnap utalja az államkincstár a hónapban esedékes második családi pótlékot. Túlságosan azonban nem örülhetnek az érintettek.

Az előző évekhez hasonlóan idén decemberben is kétszer kapnak pénzt azok a szülők, akik jogosultak családi pótlékra. Ez azonban nem egy egyszeri plusz juttatás, hanem az év végi ünnepek miatt előrehozott januári járandóság.

A decemberben esedékes pótlékot az államkincstár hó elején, másodikán elutalta a családoknak, a második, papíron januári kiutalás december 19-én, tehát holnap történik meg. Ez azt jelenti, hogy akikhez készpénz formájában érkezik a juttatás, azok is a napokban hozzájutnak.

Nyilván az igazán rászorulóknak, akik alacsonyabb jövedelemből kénytelenek megélni, különösen jól jön az ünnepek előtt az a pár ezer forint plusz, ezzel párhuzamosan ugyanakkor rendkívül megnehezíti az újév első hónapját. Ekkor ugyanis a korábbi utalás miatt, nem érkezik családi pótlék az érintettekhez.

Az alanyi jogon járó családi pótlék összege egyébként 2008 óta változatlan. Az ellenzék rendszeresen felveti, hogy szükség lenne ezt a juttatást is megemelni, ha már a kormány családbarátként tekint magára és rendre előhozakodik a családtámogatási rendszerrel. Ám az alanyi jogon járó ellátási forma némiképp ellentétes a kormányzati logikával, mely sokkal inkább a munkához, a fizetésekhez köti a támogatásokat, lásd a személyi jövedelemadóból érvényesíthető családi adókedvezmény.

A családi pótlék összege jelenleg egy gyermek esetén 12 200 forint, ha a fiatalkorút egyedülálló szülő neveli, akkor kicsit magasabb az összeg, 13 700 forint. Ha a szülők két gyermeket nevelnek, akkor gyerekenként 13 000 forintot kapnak, 3 vagy több gyermeknél pedig gyerekenként 16 ezer forintot utal az állam. Az ellátás minden esetben némileg magasabb akkor, ha a gyerekeket egyedülálló szülő nevelni, vagy tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyerekről van szó.

Ugyanakkor ez az összeg jó eséllyel nem minden érintetthez jut el. Ha ugyanis a gyerek az óvodában igazolatlanul mulasztott 20 nevelési napot, vagy az iskolában 50 tanórát hagyott ki nyomós indok nélkül, akkor megvonják a szülőktől a családi pótlékot. Mint arról nemrég beszámoltunk, Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint a 2018/2019-es tanévben 11 340 fő rendelkezett 50-nél több igazolatlan órával. Vagyis ennyi érintett miatt estek el a szülők a családi pótléktól.

Az államtitkár szerint a szüneteltetés jogintézménye azért indokolt, mert a családi pótlék az állam hozzájárulása a gyermek nevelési, iskoláztatási költségeihez. Az állam részéről az az elvárás, hogy a családi pótlékra jogosult szülő gondoskodjon arról, hogy a gyermeke megfelelően teljesítse a számára előírt óvoda- és iskolalátogatási kötelezettséget.